Szeged és környéke

2009.07.02. 20:24

Csődtől féltik az egészségügyet

Szeged - A szentesi kórház havonta 29 millió forinttal kevesebből kénytelen gazdálkodni ezután; a makói kórházban 10 millióval jut kevesebb működésre, a deszkiben 6 millióval – hangzott el ma a szegedi megyeházán.

Delmagyar.hu

Az orvoscentrumok finanszírozásáról folytatnak megbeszélést pénteken Székely Tamás egészségügyi miniszterrel a négy egyetem és a klinikai központok vezetői – jelentette be csütörtökön Szegeden a Magyar Rektori Konferencia (MRK) szerdán hivatalba lépett elnöke, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Szabó Gábor szerint külön kell választani az egyetemi oktatás és a klinikák finanszírozását. Azt mondta, látszólag megszűnt ugyan a teljesítményvolumen-korlát, de az új finanszírozás sem juttat több pénzt a betegellátásra. A négy orvoscentrum közül háromnál, a debreceninél, a szegedinél és a pécsinél a hiányzó pénzt kénytelenek az egyetemek az oktatási normatívából pótolni.

A szentesi kórház havonta 29 millió forinttal kevesebből kénytelen gazdálkodni ezután; a makói kórházban 10 millióval jut kevesebb működésre, a deszkiben 6 millióval – hangzott el csütörtökön a szegedi megyeházán. Baráth Lajos, a makói és a szentesi kórház főigazgatója, Bálint Beatrix deszki főigazgató, Wittmann Tibor, a Polgári Orvoskör elnöke, Dux László, a Professzorok Batthyány Köre Szegedi Csoportjának vezetője, valamint a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, Domokos István beszélt arról, milyen változásokat hoz az új egészségügyi finanszírozás. Eszerint a magyar kórházak átlagosan 10 százalékkal kapnak kevesebbet a működésre, a 30 milliárdos forráselvonás nyomán az ellátást az összeomlás fenyegeti. Miközben egyre kevesebb pénz jut a működésre, és nőnek a várólisták, a betegek a minőséget kérik számon – joggal. Wittmann Tibor szerint a változtatással a kormány átlépte a civilizált társadalmi együttműködés határait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!