Szeged és környéke

2009.07.22. 23:17

Emberi hang – a kisszínházban

Szeged - Melkvi Bea Jean Cocteau nevezetes monodrámáját, az Emberi hangot játssza ma a kisszínházban.

Hollósi Zsolt

A Szegedi Hetek Csoportja produkciójaként, Harsányi Attila rendezésében adja elő Melkvi Bea az Emberi hangot a Thealter fesztivál programjában ma 18 órától a kisszínházban.

– Jean Cocteau monodrámája egy elhagyott nő története. Elhagyta egy férfi, akit nagyon szeretett, és ebbe három nap alatt belehal. Minden embernek van hasonló pillanat az életében, amikor felismeri, hogyan zajlanak ezek a dolgok. Magamról tudom: az első ilyen megrázkódtatás annyira meglepi az embert, hogy nem is érti, mi történik vele; teljesen elveszti a talajt a lába alól. Cocteau tökéletesen érthetővé teszi, milyen folyamaton megyünk keresztül addig, amíg egy kapcsolat végén el tudunk engedni valakit. Jó esetben az elhagyott fél talpra áll valahogy – ebben a történetben azonban nem: a nő végül meghal. A haldoklásnak a stációit igyekszem megmutatni: a dühtől, az értetlenségtől eljut az ember a megengedésen és elfogadáson át a világot átlátó, higgadt megértésig. Számomra az a legnagyobb élmény, hogy mindenki számára érthetővé válik ez a folyamat – mondja Melkvi Bea, aki szerint a színház azzal is gyógyít, hogy a saját fájdalmainkat és örömeinket láthatjuk másban megtestesülni, s így kívül kerül rajtunk. – Nagyon érdekes volt, amikor egy férfi néző azt mondta az egyik előadás után: fogalma nem volt, hogy ez történik a nővel, ha ő így bánik vele. Valami fontosat megértett.

A produkciót a KÉP-SZÍN-HÁZ Alapítvány és a Salvador Cabaret közreműködésével hozták létre, Melkvi Bea korábban más rendezésben is játszotta már a darabot.

Szabadúszóként folytatja

Szegedi évei alatt változatos szerepekben láthatta, és megkedvelte Melkvi Beát a közönség. A következő szezonban már nem kötődik szerződéssel társulathoz, szabadúszóként folytatja. Tele van tervekkel, amelyekről babonából előre nem szívesen beszél.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!