Szeged és környéke

2009.07.09. 00:01

Fekete munkások a mórahalmi határban

Mórahalom - Belakta mórahalmi rezidenciáját a tavaly beköltöztetett bivalygulya. Látványosak és eredményesek is, sok turista nézi őket, és nyomukban egyre nő a szabad vízfelület, egyre gazdagabb az élővilág.

Dombai Tünde

Az országban Mórahalom az egyedüli település, ahol az önkormányzat hivatalosan fekete munkásokat foglalkoztat a határban. Egy éve költözött a 45 hölgy a Nagyszéksóstó 100 hektáros területére. Azóta egyvégtében aratnak. Önellátók; kákát, mocsári töreket, nádat esznek, és a szabad ég alatt alszanak. Csányi Lászlótól, a gazdálkodásban jártas alpolgármestertől hallottuk, hogy az asszonyságok egyedül a fagyok elől húzódtak be fedél alá. Kedvükben járni egyszerű mórakertes krumpli-répa vitaminkoktéllal lehet. Munkaidejükbe az is belefér, hogy a látogatóik kedvéért ringassák a farukat. A mórahalmi bivalytehenek művelik mindezt.

A 4 éves szegedi Komlódi Regő Bendegúz és Takács Miksa Huba szüleivel távcsővel leste a lenyűgöző látványt. Csányi László mesélte: intelligens állatok; csak a gulyást és őt engedik közel, amúgy mindenkivel három lépés távolságot tartanak. Hisztisek is, és nem felejtenek. Egyikük orrára koppintott egyszer, mert szemtelenkedett, azóta nem ajánlatos neki hátat fordítania.

Álló nap legelnek a bivalyok Mórahalmon – nyomukban megújul

Álló nap legelnek a bivalyok Mórahalmon – nyomukban
megújul az élővilág. Fotó: Frank Yvette 

Szarvuk van a 3 mázsás bivalyoknak – és vitában öklelik is vele egymást –, de mind lányok. Az önkormányzati gulya a Fertő-Hansági Nemzeti Parkból érkezett. Egyikük nyilván vemhesen, mert a féltonnás kismama 10 és fél hónapra tavaly ősszel 800 kilós bivalybocsot hozott a világra, ahogy a népnyelvben emlegetik. Fiú a kicsike, ő az első bika a gulyában. A Kormos nevet kapta a külseje alapján. Nagyon anyás, anyatejjel él egyéves koráig. Egy-két év múlva dől el a sorsa: kiherélik, és levágják, vagy más gulyába mehet udvarolni. A tehenek egyike elpusztult, így a bébivel 45-re egészült ki a létszám. A hölgykoszorúnak is kiszemelték a társat; őszre kapnak tenyészbikát Kistelek környékéről. A tetterős vőlegényről annyit tudni, hogy több mint féltonnás, 4–500 ezer forintba kerül, szigorú kritériumok alapján választották a vérvonal miatt, és egyedül megbirkózik 44 asszonyával. Konkurenciát különben el sem viselne.

A Nagyszéksóstó legendája

Öregek mesélik, hogy a tatárjáráskor még állt a tó helyén egy templom, de idővel elnyelte a mocsár. Előbb a tornya, majd csak a keresztje látszott ki belőle.

A bivalyok az 5 kilométernyi villanypásztor őrizte terepen csülökig merülnek a vízben, dagonyában, mivel semmi más nem hűti őket. Azzal, hogy sajátos ritmusban végigjárják és lelegelik a 70 hektáros helyüket, bivalyerős tótisztítást végeznek, egyre nő a szabad vízfelület. Így állítják helyre a Kiskunsági Nemzeti Park védett szikes tavi élővilágát. Idén először tért vissza, és költött a 25 éve nem látott gólyatöcs, a piroslábú cankó és a bíbic. A 30 hektáron érintetlenül hagyott nádasban réti barna héja, bölömbika fészkel, feltűnik néha vaddisznó is. A homokfalban gyurgyalagot látni – nyugtázta egy év mérhető eredményét Krnács György természetvédelmi őr.

Húsa, teje egészséges

A bivalyrezervátumot Mórahalom 47,5 millió forintos támogatásból 2,5 millió forint önerővel hozta létre tavaly a nemzeti parktól bérelt területen. Fenntartása évi 5 millióba kerül. A tervek között egyelőre állománynövelés szerepel, később – ugyancsak uniós pályázattal – manufakturális bivaly-, mangalica-, kecskefeldolgozóra is gondolnak. A bivaly a szegény ember tehene, a Homokhátságon is őshonos volt. Míg 100 éve 155 ezer élt belőle a Monarchiában, jelenleg 600-at tartanak számon az országban. Foszforban gazdag húsa porhanyós, mint a borjúé. Rendkívül egészséges alapanyaga volt régen a gyulai kolbásznak. Márványfehér teje zsíros, vitamindús. Feta- és mozzarellasajt készül belőle.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!