Szeged és környéke

2009.07.29. 23:13

Lakni márpedig kell

Szeged - A szegedi ingatlanpiacon is érezteti hatását a gazdasági recesszió, a lakásvásárlások és -eladások állandó körforgása azonban folyamatos. Keresleti és kínálati oldalról egyaránt jellemző a kettős mérce, ami gyakran meghiúsíthatja az üzletet.

Márton Gergely

Szeged ingatlanforgalmát is megérintette a válság. Ez főként abban mutatkozik meg, hogy a vevők egy csoportja szinte teljesen elesik a vásárlás lehetőségétől, de a talpon maradt érdeklődők is az olcsóbb ingatlanokat keresik.

– Napjainkban nagyobb önerő szükséges a hitelfelvételhez, mint az elmúlt években – magyarázza Kis-Jakab Réka, az Ingatlan Café ügyvezetője. – Habár több készpénzes vevő jelent meg a piacon, ez nem jelenti azt, hogy a hitelből vásárlók hátrányból indulnának. Az viszont igaz, hogy 5–10 százalék önerővel ma nem lehet hitelhez jutni.

Az utóbbi időben kialakult egy kettős mérce, amelyben az eladók és a vevők igényei eltávolodtak egymástól. Előbbiek túlzottan kitartják ingatlanuk árát, nem hajlandók engedni belőle. A másik fél pedig lényegében előre elkönyveli, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben csak jó üzletet köthet, és áron alul akarja megvásárolni a kiszemelt lakást. Az igazság a kettő között van. Lényegesen nem csökkentek az árak, de tény, hogy valamelyest olcsóbban lehet lakáshoz jutni, ha kivárjuk a jó vételt. Az eladók egy része ugyanis rákényszerül, hogy engedjen az árból.

Mindig nagy kereslet mutatkozik a kis alapterületű lakótelepi lakások iránt, ezek négyzetméterára számos tényezőtől függően 150–170 ezer forint körül alakul. Társasházakból vagy a tízlakásos, vagy az extrém, akár kétszáz lakást számláló variációk népszerűek, trendi a nappali plusz két hálószoba kombináció. Ezekért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, négyzetméterenként akár 200–240 ezer forintot is kérhetnek értük. Jelenleg a fullextrás belvárosi újépítésű lakások a legdrágábbak, akár 350 ezer forintra is rúghat négyzetméterenként az áruk.

Továbbra is jó befektetésnek számít, ha ingatlanban tartjuk pénzünket, ennek ellenére a nagyobb értékű házak eladása némiképp visszaesett mostanában. Ezt a szakértő a bevezetés előtt álló ingatlanadóval és a kialakult gazdasági helyzettel magyarázza. – Egyesek jelentős bevételektől estek el, feltehetőleg a recesszió miatt, ők drága ingatlanaikat kisebbre, olcsóbbra cserélik – mondja Kis-Jakab Réka. – Ugyanakkor mindenkinek érdemes megfontoltan döntenie, mert egyáltalán nem biztos, hogy az első látásra legkedvezőbb ajánlat hosszabb távon is kedvező marad.

Mire figyeljünk?

Kis-Jakab Réka szerint új ház vagy lakás kiválasztásakor a meg nem változtatható paraméterek a döntő fontosságúak. Az elhelyezkedés, a megközelíthetőség, az általános műszaki adatok mind ide sorolhatók. Fontos továbbá, hogy jogilag rendezett legyen az ingatlan, különös tekintettel a ráterhelt hitelekre vagy a tulajdonviszonyokra. Ezek elkerülhetők, ha az ember kéri és megfogadja az ingatlanszakértő tanácsát. Forintban mérhető a különbség az előleg és a foglaló között is. Míg az előleg egyik felet sem kötelezi semmire, sikertelen üzlet esetén visszajár, a foglalót a vevő elbukhatja, ha végül eláll a vásárlástól. Ha az eladó hibájából nem történik meg az adásvétel, akkor a foglaló összegének kétszeresét kell megfizetnie a vevő számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!