Szeged és környéke

2009.07.16. 22:01

Népszerű a sándorfalvi plázs

Sándorfalva - Matrózból lett vízőr, homokvár mellett pancsoló gyerekek, reggae-ritmusra rágó lányok, magukat matraccal álcázó fiatalok – a sándorfalvi bányatóban csobbantunk.

R. Tóth Gábor

Sárga vízibicikli, ringatózó csónak, puha plázs. Homokvár a parton. Rózsaszín gumilabda röpköd a víz fölött. Nagypapa, nyakában két unokájával. Ne nyújtott lábbal ugorj! – szól a nagyszülői figyelmeztetés. Az 5,4 hektáros sándorfalvi bányatóban csobbantunk a tegnapi hőségben. Kicsi, van egy enyhe bukéja – de a miénk.

– 10 éve ide járok, ez homokos tó, nem iszapos. És tiszta. A gyerekek imádják a plázst – mondta a napozó Baló Csaba és Papp Orsi. Utóbbi húga, Vanda ezüstös matracban ringatózott a 120 centi mély vízen, Csaba fia, Bence pedig mellette térdelt. Úszógumira nem tartott igényt. Itt töltik a nyarat egy közeli kiskertben, szinte mindennap kijönnek. Matraccal, labdával.

– 400 méterre lakunk innen, gyakran lejövünk ide ebben a melegben. Nincs is a közelben másik strand, csak a Sziki, most a szegedi Ligetfürdőbe sem tudunk menni – hadarta a stégről a vízbe ugrás pillanatáig Szávai Izabella (6), László (11) és Dominika (13). Szüleik mellett a korábban matrózként dolgozó Miklós Attila vízőr is figyelte mozdulataikat – itt már 3 méter mély a víz.

A homokos partok közt fekvő tó nagy élmény az alföldi gyerekek számára. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Árnyékot választott inkább két, sült krumplit falatozó lány, a reggae ritmusához igazítva a rágás folyamatát.

A sándorfalvi plázs Üvegtigrisénél vették a harapnivalót: a büfében 280 egy korsó Soproni. A kólának 60 forint decije. A pulyka- vagy csevaptál 750, a sült krumpli 250 forint. Főtt virsli párja 150 forint. Barátságosak a belépők árai is: a családi jegy 1000 forint, a felnőtt 400, a gyerek 300. Van vécé, tusoló, öltöző, ingyen napernyő – a kifüggesztett tájékoztató szerint pedig az ÁNTSZ 3 hetente vesz mintát a vízből, amely kiváló minőségű. Tegnap délidőben jó 30-an strandoltak itt, folyamatosan jöttek. A tudósító éppen búcsúzásakor került ki 3 pár lábat – a hatalmas sárga matrac minden mást eltakart az érkező fiatalokból.

Hétvégén 3-400-an csobbannak

A sándorfalvi tó régen bányatóként, majd szabad strandként működött. De az elmúlt években a Herman Ottó Horgászegyesület lett a tulajdonosa. A tó egyik felét a horgászok, másik részét a strandolók használhatják – utóbbi, bójákkal elválasztott részt e hónap eleje óta Patkós Attila szegedi rádiós műsorvezető üzemelteti. Felesége, Leila dolgozott tegnap a büfében. Elárulta, hétvégén 3-400-an fürdőznek itt. Hamarosan színpad épül, hétvégén zenés programok is lesznek.

Felhőszakadás, jégeső lehet holnap

– Eseménydús lesz a holnap, veszélyben lesznek a szabadtéri rendezvények – fogalmazott Dénes László, a meteorológiai állomás ügyeletese. Bármi lehet, felhőszakadás, jégeső is. Az érkező hidegfront miatt mintegy 10 fokkal lesz hűvösebb, vasárnap 24 fok várható – a jövő hét azonban újra kánikulát hoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!