Szeged és környéke

2009.07.19. 09:14

Szegeden 1995 óta jegyzik az extrém görkorcsolyázást

Szeged - Kevesen tudják, de óriási hagyományai vannak az utcai görkorcsolyázásnak Szegeden. Az agresszív korcsolyázásban ma is sokan indulnak versenyeken.

Horváth Attila

A street (utcai) görkorcsolyázást az új generáció tartja életben Szegeden, de a régi „motorosok" is szívesen húznak korit a lábukra. Akinek semmit sem mond az agresszív görkorcsolyázás elnevezés, annak annyit mindenképp érdemes tudnia, hogy olyan bátor fiatalemberek űzik, akik korlátokon csúsznak, lépcsőkön ugrálnak speciális korcsolyájukkal. Ez az extrém sport 1993-ban jött létre az Egyesült Államokban, Szegeden 1995 óta létezik. Az első hivatalos csapat 1997-ben alakult városunkban, Sun City Crew néven.

Ennek a formációnak volt tagja Batári Gábor és még kilenc szegedi fiatal.

– Ez a csapat nemcsak arról volt híres, hogy országos versenyeket szervezett, videókat készített, hanem remek kapcsolatokat is kialakított az ország különböző városainak göriseivel, és kitaposta az ösvényt a mai göriseknek - mesélték a fiúk.

Aki először húz görkorit, az ne akarja Jakab Csabát utánozni. Fotó: DM/DV

Aki először húz görkorit, az ne akarja Jakab Csabát utánozni.
Fotó: DM/DV

Annak ellenére, hogy agresszív görkorcsolya a sportág neve, űzői nem arról ismertek, hogy vadul viselkednek – békés, felelősségteljes fiatalokról van szó, és mint minden extrém sport, ez is egy életforma. Gáborék formációja aktív szerepet játszott abban, hogy megépült a szegedi skate-park, ahol az utcai mellett a pályaversenyek is elindulhattak. A Szegedi Extrém Játékok, ami sok érdeklődőt vonz, tavaly elmaradt, de úgy néz ki, jövőre megrendezik.

– Tavaly májusban sajnos elmaradt a verseny, pedig rendkívül sok érdeklődőt vonzott az elmúlt három évben. Az a probléma, hogy e mögött a sportág mögött nem áll megfelelő szponzori, szülői, közéleti támogatás, mint más egyéni sportokban – mesélik Batári Gáborék.

Kiss Henrik siklik a korláton. Fotó: DM/DV

Kiss Henrik siklik a korláton.
Fotó: DM/DV

Jövőre azonban előreláthatólag sikerül a srácoknak összehozni az extrém napokat, ahol nemcsak görkoris, hanem deszkás, BMX-es, flatlandes számokban is indulnak szegediek.

Sérülések, trükkök

Veszélyes sport az agresszív görkorcsolya, de kis odafigyeléssel elkerülhetők a komoly balesetek. A srácok elmondták, hogy a kisebb sérülések, horzsolások mindennaposak, törése is volt már mindenkinek. Igazán komoly balesetről azonban még nem hallottak Magyarországon. Három-négy év gyakorlás is kell hozzá, amíg valaki egy komolyabb trükköt megtanul, például egy nagy korláton való lecsúszást. Először az alapokat tanulták meg ők is, utána kezdték csak el a trükköket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!