Szeged és környéke

2009.07.15. 21:50

Védőfelszereléssel biztonságosabb

Szeged - Érdemes áldozni a biztonságra, hiszen egy esésnél a kerékpáros sisak akár életet menthet. A szeleburdi gyerekek nem vigyáznak magukra, a szülők feladata, hogy megóvják őket – biciklizéshez és görkorcsolyázáshoz védőfelszerelést vegyenek. Az árak eltérőek, néhány ezer forintostól a több tízezresig.

Bobkó Anna

A nyári szünidőben szinte alig akad olyan gyerek, amelyik ne pattanna biciklire, sokan pedig görkorival a lábukon gurulnak fel-alá. Előfordulhat, hogy annyira belefeledkeznek a suhanásba, hogy még testi épségüket is kockáztatják. Felmérések szerint Magyarországon évente mintegy 2500 gyerek sérül vagy hal meg súlyos közlekedési balesetben, ebből csaknem ötszázzal biciklizés közben történik a baj. A gyerekek nem vigyáznak magukra, szüleik feladata, hogy megfelelő védőfelszereléssel lássák el szeleburdi csemetéiket.

– Bár a sisak használatát nem szabályozza a KRESZ, tanácsos a kisgyerek fejére tenni – mondja ifjabb Nagy Gábor, a Szegedi Kerékpáros Klub titkára, aki azt javasolja: kezdetben a szülők biciklizzenek együtt gyermekükkel, és tanítsák meg nekik a közlekedési szabályokat, így a csimoták egyedül is tudni fogják, mit szabad és mit nem. Főúton 12 év alatti gyerekek nem közlekedhetnek, a járdán pedig a gyalogosokra is figyelniük kell. Ajánlott a megfelelő méretű térd- és könyökvédő viselése, így ha meg is történik a baj, a védőfelszerelés bizonyos mértékig megóvja a gyereket a sérülésektől. Nem mindegy azonban, milyen minőségű szuszpenzorokat vásárolunk. Az egyik szegedi hipermarketben láttunk kéz-, térd-, és könyökvédő szettet 2300-ért, sisakot ezerháromszázért. A pillesúlyú kobakra való azonban nem győzött meg bennünket arról, hogy egy esésnél megóvná viselőjét. Egy másik, kerékpáros kiegészítőket áruló szaküzletben borsosabb árakkal találkoztunk. Itt azonban sokkal strapabíróbb sisakokat és védőfelszereléseket láttunk. A habszivacsbetétes mellett zseléssel is találkoztunk. Előbbit 2500-ért, utóbbit 5000 forintért kínálták.

Fej- és agysérülések

Egy több országra kiterjedő összehasonlító felmérés szerint a halálos sérülések 75 százaléka, a fej- és agysérülések 85 százaléka lenne elkerülhető akkor, ha a gyermekek védősisakot használnának kerékpározás közben. Magyarországon a 18 év alatti kerékpárosok mindössze 10–12 százaléka visel fejvédőt, Ausztriában ez az arány 60 százalék.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!