Szeged és környéke

2009.10.26. 19:31

Milliós költség a közvilágítás

Milliós költség évente az önkormányzatoknak a közvilágítás. A kötelezettségeiket törvény szabályozza. Van, akinek az áthaladó nemzetközi út miatt magas a számla, másnak azért, mert világít a zártkertekben is. A jövő egyébként a LED-é.

Gonda Zsuzsanna

A villanyt otthon lekapcsoljuk, ha kimegyünk a szobából, az utcán azonban akkor is világítunk, ha csak kóbor kutyák lődörögnek rajta egész éjjel. A közvilágításért az önkormányzat fizet. Ha tud.

Az utcai lámpákat éjszaka le-fel kapcsolgatni értelmetlen lenne, de ki lehetne-e iktatni minden második oszlopot? Nem. A helyi önkormányzatokról szóló törvény a kötelező feladatok között sorolja fel a közvilágításról való gondoskodást. A magyar közvilágítási szabvány az unióshoz igazodik, meghatározza többek között azt is, hány méterre legyenek egymástól a lámpaoszlopok. A megvilágítás az út típusától függ, attól nem, hogy az mekkora településen található. Így például ugyanakkora fény jár egy főútnak Ruzsán, mint Kecskeméten.

Ferencszálláson és Klárafalván áthalad a 43-as nemzetközi út, amely kiemelt világítást igényel. Ferencszállás évente több mint 3 millió forintot költ utcai világításra, miközben településüzemeltetésre 1,5 milliót kap. Katasztrófa – ezt a jelzőt használta Domokos István polgármester. A falu eddig ki tudta fizetni a számlát, Klárafalva viszont az önkormányzati minisztériumhoz fordult segítségért. Egyelőre válaszra vár.

Csillagrezervátum

Magyarországon, a Zselicben található Európa egyik legkisebb fényszennyezettségű területe. Itt rendszeresen szerveznek csillagnéző túrákat csillagászok közreműködésével. 2009 egyébként a csillagászat nemzetközi éve.

Szatymazon tavaly 6,4 millió forintba került a közvilágítás, idén szeptemberig 5,4 millióba. Ők azért fizetnek ilyen sokat, mert sok a zártkert a falu közigazgatási területén, ahol szintén világítanak. A település költségvetése különben 600 millió forint.

Üllés polgármestere, Nagy Attila azt mondta, a közvilágítás költsége náluk is nagy összeg, de szerencsére nincsenek likviditási gondjaik. A kevesebb fényt egyébként ő nem tartaná jó ötletnek.

Csongrád megyében több helyen – például Algyőn és Hódmezővásárhelyen – kipróbálták a napelemes utcalámpát. Az általunk megkérdezett szakértő, Gyenes József szerint azonban Magyarországon nem ez a jövő, a rendszernek ugyanis van egy gyenge pontja: az akkumulátor, amit a fagy, az eső tönkretesz. Szerinte inkább az energiatakarékos LED-világítás terjed majd el 2–3 éven belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!