Szeged és környéke

2009.12.14. 19:32

Magában omladozik a Tóth Péter palota

Szeged - Mállik a vakolat a szegedi belváros szégyeneként emlegetett Roosevelt téri Tóth Péter palotáról, belül még siralmasabb az állapota. Hosszadalmas tulajdoni viták hátráltatják a rendbetételét. Az őszre ígért palotafelújítások tavaszra tolódnak.

Dombai Tünde

Lassan húsz éve vár sorára a szegedi belváros kapujában pusztuló Tóth Péter palota. Évente megírjuk, hogy a Roosevelt tér 6. szám alatti bérpalota mennyire elhanyagolt, de láthatóan semmi nem változik. Legutóbb egy éve annyi történt a Híd utca sarkán szürkéllő műemlékben, hogy az emeleten lakott három lakás mellett a másik kettőt is visszakapta a várostól a belvárosi római katolikus plébánia. Ott istenes a helyzet a többi undorítóan szutykos részhez képest.

A ház minden további zugáról vitázik valaki. A pincéről és a padlásról azt tudni lehet, hogy a plébániát illetné, de nem veszik át a várostól, mert borzasztóan leromlott állapotban van, előbb rendeltetésszerű állapotba szeretnék hozatni – tájékoztatott Kondé Lajos plébános.

Az egyház azért nem veszi át a várostól az egész épületet, mert az nagyon elhanyagolt. Fotó: Karnok Csaba

Az egyház azért nem veszi át a várostól az egész épületet, mert az nagyon elhanyagolt.
Fotó: Karnok Csaba

A földszinti üres állami tulajdonú helyiségeken korábban városi és megyei hivatalok osztoztak, ennek ellenére ők egy tollvonással nem kaphatják meg. A Csongrád Megyei Bíróságon kellett pert indítaniuk a tulajdonvita tisztázásra – tájékoztatott Zicherman Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője. Amíg a tulajdoni hányadukat át nem veszik az államtól, addig marad a korábbi felállás: a nagyobb rész, 53 százalék az állami, 47 százalék a plébánia tulajdona.

A tulajdoni viták miatt marad az összesen kétezer négyzetméteres belvárosi szégyenfolt áldatlan állapota is. Senki nem gondoskodik róla, ameddig nem mondhatja végérvényesen a sajátjának. A szegedi önkormányzat a saját részét korábban már félretette a homlokzat felújítására, de a renoválással kivárnak, a belvárosi plébánia szintén nem áldoz a közös lóra. Ki figyel a málló homlokzatra és a téli hótakarításra? A plébánia nem. A vagyonkezelő részéről a megyei területi iroda illetékese intézkedik.

Palotafelújítás csak jövőre

Idén elmarad az öt önkormányzati tulajdonú palota őszre ígért renoválása a belvárosban, mert elhúzódott a közbeszerzési eljárás. Tavasszal, az idegenforgalmi szezon kezdetéig azonban rendbe hozatja az IKV Zrt. összesen 400 millió forintból a Dáni utcai sarkán álló Dáni-ház, a Híd utca sarki eperszínű Milkó-palota és a Deák Ferenc utca 22. alatti nádtetőállványos Beregi-ház homlokzatát. Kívül és belül is renoválják a Somogyi utca 20. alatti Hoffer-házat és a Palánk cukrászda Victor Hugo utcai épületét. A nagyposta épülete is önkormányzati, ott most csak a balesetveszélyes stukkók leszedésére van pénz, ezért állványozták fel a Híd utcai homlokzatát.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!