Szeged és környéke

2010.01.28. 18:23

440 millióból újul meg a mórahalmi ipari park

Mórahalom - Aszfaltozott úttal csalogatják a beköltözőket <br>Uniós támogatásból, több mint 440 millió forintból hajtanak végre infrastrukturális fejlesztéseket a mórahalmi ipari parkban. A beruházás célja, hogy új beköltözőket vonzzon a területre.

Bobkó Anna

– A Homokhát Térségi Agrár-Ipari Park Mórahalom egyik legfontosabb gazdasági beruházása – mondta Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, aki az ipari komplexum fejlesztéséről és az eddig elért eredményekről beszélt a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az 1997 óta működő ipari park 12 hektáros területe mára 80 hektárra duzzadt. Nem volt könnyű a kezdet: az első betelepülő egy műanyagot gyártó cég lett volna, amely még a költözés előtt tönkrement. A balkáni háború miatt abban az időben nem sikerült külföldi befektetőket a területre vonzani, ezért kezdték meg a kisvállalkozások fejlesztésének programját Mórahalmon. Megépült a Mórakert, amelyet az ipari park inkubátorházába telepítettek, s amely megerősödvén saját beruházásával kilépett az ipari parkból, ahol jelenleg 36 vállalkozás üzemel. 440 munkavállalót foglalkoztatnak az itt működő cégek, amelyek együttes beruházási értéke csaknem 8,5 milliárd forint, éves árbevételük meghaladja a 20 milliárd forintot. A városvezetés célja, hogy az ipari parknak köszönhetően Mórahalom függetlenítse magát az állami költségvetés hullámzásából adódó nehézségektől, és hogy minél több új munkahelyet teremtsen. Jelenleg is tárgyalnak új betelepülőkkel, ha sikerül megegyezni, további 300 ember juthat munkához.

Aszfaltozott úttal csalogatnak a parkba. Fotó: Frank Yvette

Aszfaltozott úttal csalogatnak a parkba.
Fotó: Frank Yvette

A 2008-ban indult és 2010 augusztusában záruló infrastruktúra-fejlesztés keretében több mint 440 millió forintból többek között megoldják a csapadékvíz és a szennyvíz elvezetését, bevezetik az ivóvizet, új utakat aszfaltoznak, és gépeket is vásárolnak. A fejlesztések célja, hogy kedvező körülményeket teremtsenek, és ezáltal idevonzzák a leendő befektetőket, akik később a helyi munkaerőt alkalmazva, helyben megtermelt alapanyagok feldolgozásával hozzájárulnak a település és a Homokháti kistérség gazdasági fejlődéséhez.

Címkék#Mórahalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!