Szeged és környéke

2010.01.28. 17:43

Nem indult még be a szerbbiznisz

Szeged - Jól végződött a tavalyi év Szerbia számára, december 19-étől vízum nélkül léphetnek be állampolgárai az EU országaiba. A szakemberek szerint a dél-alföldi régió és Szeged is sokat profitálhat a változásokból, de egyelőre nem indult be a „szerbbiznisz".

BSC

Szegedi éttermek üzletvezetőit faggattuk arról, meglátszik-e a forgalmukon, hogy vízum nélkül jöhetnek Magyarországra a szerb állampolgárok.

– Nem látszik meg, hogy vízum nélkül jöhetnek, nem jönnek többen, mint eddig. A mi éttermünkben mindig sok román és szerb vendég fordult meg, de nem nőtt a számuk. Addig, amíg nem épült meg az M5-ös autópálya többen voltak, mint most. Talán inkább Kecskemétre, Budapestre mennek. Reménykedünk benne, hogy az idegenforgalmi szezon kezdetével a szegedi fürdőkbe is több szerb vendég érkezik, így hozzánk is többen ülnek majd be – mondja Bende András, a Matusalem étterem vezetője, aki hozzáteszi, hogy a szerb vendégekkel sosem volt problémájuk, számukra az a fontos, hogy jót egyenek, jót igyanak, nem nézik az árakat, igaz, az átlagnál hangosabbak, de ez egy szombat estén nem jelenthet gondot.

A Roosevelt téri halászcsárda felkészült a szerb vendégekre is, honlapjukon az étlapot akár a déli szomszédaink nyelvén is böngészhetjük, de az étteremben sincs ez másképp, sőt olyan pincér is dolgozik a halászcsárdában, aki jól beszél szerbül – tudtuk meg Ferenczi Dezső üzletvezetőtől, aki szerint, egyelőre nem nőtt jelentősen a szerb vendégek száma, de valamivel többen érkeznek, mint korábban.

– Mindennap vannak szerb vendégeink. Közülük sokan visszatérők, de egyre több az új arc is. A szerbek jó vendégek. Jól fogyasztanak, nem az étlap jobb, hanem bal oldalát nézik, azaz nem az árakkal, hanem az ételekkel vannak elfoglalva. Persze van, aki csak egy halászlére jön be, nem mindenkire jellemző a nagy fogyasztás. Elsősorban a halételeket és a gulyást, a magyaros ételeket választják – mondta el Ferenczi Dezső, aki hozzátette, hogy a Fehértói halászcsárdában nőtt a forgalom, hiszen az az étterem egyaránt útba esik azoknak, akik az M5-ösön utaznak, és azoknak is, akik vásárolni jönnek Szegedre. Az étterem vezetői nagy hangsúlyt fektetnek a Szerbiából érkező vendégekre, a szabadkai lapokban és a rádióban is rendszeresen hirdetnek magyar és szerb nyelven is.

A Port Royal étteremben sem érzik egyelőre, hogy jelentősen emelkedett volna a szerb vendégek száma. – Valamivel többen vannak, de komoly növekedésről nem tudok beszámolni – mondja Mák Tibor üzletvezető.

– Azt én is látom, hogy a városban egyre többen vannak, de az étteremben ez egyelőre nem látszik meg. Még nem készülünk szerbre fordítani az étlapot, olyan nagy számban nincsenek szerb vendégeink, és egyelőre nem is hirdetjük magunkat a határon túl. Jönnek, de nem sokkal vannak többen, mint korábban – mondja Mák Tibor, aki hozzáteszi: bár a szerb vendégek fogyasztására nem lehet panasz, úgy érzi, a kilencvenes évek közepén több pénzt költöttek el Szegeden déli szomszédaink, mint mostanság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!