Szeged és környéke

2010.01.27. 21:56

Parkban parkolnak a múzeum mellett

Szeged - Harcban áll a szegedi közterület-felügyelet és a megyei múzeum. Az intézmény autói ugyanis évek óta a Közművelődési Palota körüli parkban parkolnak. Az épület körüli föld tulajdonosainak, vagyis a helyi és a területi önkormányzatnak kellene megegyeznie.

Újszászi Ilona

25 parkoló autót számoltam a minap Szegeden a Közművelődési Palota közvetlen közelében. A Móra-park és a Stefánia határán magasodó múzeumépület körüli sáros terepjárók és márkás kocsik sokasága szemet szúrt az egyik ismerős vendégcsaládnak is. Furcsállották a szabadságnak azt a fokát, amely engedélyezi a parkban parkolást.

A múzeum épülete körül a kaviccsal fölszórt terület az intézményt fönntartó megyei önkormányzaté. Erre a részre évek óta rakodási és parkolási engedélyt ad ki a múzeum 8 saját gépjárművének és a dolgozók autóinak – tudtuk meg a Móra-múzeum gazdasági igazgatójától. Farkas József szerint legalább negyven parkolóra lenne szükségük, de nincs ekkora az épület körüli földterület. A város közlekedési társasága által a Tisza-parton számukra kijelölt parkolót most sem tudják használni a folyó magas vízállása miatt.

– Bosszantó, hogy a gyöngykaviccsal fölszórt sétányt, gyakran a füvet is szinte fölszántják a kocsik – jelenti ki Kenyeres Lajos. A Szabad Város Egyesület önkormányzati képviselője kerekes székével naponta kétszer is föltűnik a Stefánián, de minden évszakban ugyanazt tapasztalja: a sétálókat, esetenként a forgalmat is zavarja a tilosban parkolók hada. A fizetős parkolás itt is tapasztalható kicselezése pedig milliós bevételkiesést okoz a városnak.

A  város és a megye vitázik a  földterületen

Autó autó hátán a Móra-múzeumnál.
Fotó: Frank Yvette

A fizetős parkolók közül hatot csakis a múzeum használhat – tudtuk meg az SZKT adatbázisából. A Huszár Mátyás rakparton a Közművelődési Palota tövében 5, a Fekete Házhoz közel, a Somogyi utcában 1 parkolóhelyen állhat múzeumi kocsi. Legalább hatszor többre lenne szüksége az intézménynek. Megoldást a mélygarázs építése jelentene, de erről évek óta nem sikerül megállapodni. A rendszerváltozás óta vita tárgya Szeged és a megye önkormányzata között a Móra-múzeum és a vár körüli terület tulajdonjoga és használata.

Közterületi szabályszegők

– Nem jogszerű, ha a Móra-múzeum vagy a Kőrösyszakközépiskola körüli közterületi parkban autók várakoznak. E probléma évente többször is előkerül – ismeri el Molnár László. A szegedi polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodájának vezetője elmondta: a Roosevelt téri halászcsárda közelében ott a tábla, hogy csak az engedéllyel rendelkezők hajthatnak a Közművelődési Palotához. Ez azonban nem azonos a parkolási engedéllyel. Ha az autót tilosban érik, a szabálytalanul parkoló bírságot kap a közterület-felügyelettől. Hogy ez mit jelent a múzeumban, arról nincs adat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!