Szeged és környéke

2010.01.28. 19:41

Trolit gyártott az SZKT

Szeged - Sínre tették a legelső újragyártott szegedi trolit az SZKT-nál, amely külső megrendelésre készült. A cseh mintadarabot tavasszal 20–25 járműből álló flotta követheti.

Dombai Tünde

Négy hónap alatt gyártott új trolit a Szegedi Közlekedési Kft. az északcseh város, Usti nad Labem kiérdemesült csuklós járművéből. Az újragyártás azt jelenti a Csáky utcai trolitelepen, hogy nem vadonatúj a jármű, de a korrózióvédelemmel ellátott eredeti vázszerkezetre új trolibuszt építenek. Ez a társaság legelső ennyire felújított trolija, ami külső megrendelésre készült. (Tavaly ősszel lapunkban megírtuk: a bulgáriai Haskovo 2 troliját újították fel Szegeden, de egyiket sem olyan mértékben, mint a csehet.)

Csehország a troligyártás fellegvára. Miért visz az SZKT sivatagba homokot? Dózsa Gábor ügyvezető igazgatótól megtudtuk, 17 évnyi üzemeltetői és javítási tapasztalattal pár darabos újragyártáshoz épp a szegedi közlekedési cég kapacitása a megfelelő, nem a nagy gyártóké. A tét különben óriási: az SZKT egy cseh közlekedési társaság felújítóüzemével versenyez. Mindkettőnek kiadott a megbízó egy trolit, és amelyik jobban teljesít, az viszi a 20–25 darabos flotta felújítását. Az ügyvezető szerint az első visszajelzések bíztatóak, döntés tavasszal várható. Az újragyártott jármű előnye, hogy 10 évig biztosan fut, és míg egy vadonatúj 150–200 millió forintba kerül, egy a mostanihoz hasonló felújítás mindössze 40 millió forintért elvégezhető. Az újragyártott troli ráadásul még veri is az új társait abban, hogy alaposabb a korrózióvédelme és modernebb a belseje, vagyis a padló, az elektronika és az utastájékoztató rendszere.

Hogy találja meg az SZKT-t egy ilyen feladat? Dózsa Gábor azt mondta: szűk a szakma, tagja a cég a szakmai szövetségeknek, és elismerik a járműparkjuk üzembiztonságát, élettartamát.

A bolgár troli vonzereje

Konkrét megrendelés még nem követte a Bulgáriába szállított trolikat, mert a szándék mellé – a válság hatására – pénz még nem társult. Az érdeklődés azonban nő a költségkímélő járműbeszerzés iránt Bulgária, Románia, Ausztria és Németország felől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!