Szeged és környéke

2010.05.04. 21:05

100 önkéntes oltja a lángokat

Ruzsa - Hatvan éve teszik a dolgukat a ruzsai önkéntes tűzoltók egy fillér ellenszolgáltatás nélkül. Legutóbb születésnapi báljukról vezényelte el őket egy erdőtűz, de akadt már dolguk helyi piromániással is.

Dombai Tünde

A ruzsai önkéntes tűzoltóság egyidős a faluval, idén kereken 60 éves. Felszerelésüket a szegedi tűzoltóságtól örökölték. – Ló vontatta, négy ember kézzel pumpálta a fecskendőt, és mivel nem volt fedele a tartálynak, száz liter víz kilötyögött, mire a tűzhöz értünk – idézi fel a hőskort az első tagok egyike. A ma 84 esztendős Farkas András a szertár előtt szemlélteti a fejlődésüket a veterán Deutz márkájú, 1962-es lajtkocsitól a 30 éves Mercedes mentőkocsiig, amibe tízen is befértek. Az 1975-ös IFA létrás kocsit viszont ma is hadra fogják, ha a kétéves Mercedes nem ér rá. Van a száz önkéntes közt olyan, akinek a dédapja is szolgált. A legénység tizede asszonyokból áll.

– Állandó ügyeletet tartunk. Akad köztünk nyugdíjas börtönőr, bányász, földműves – veszi át a szót Túri Csaba. Évente 90-szer vonulnak, mert nagy az erdő, sok az avartűz. De a hívások felét a műszaki mentés – autóbaleset, vízbe fulladás, villámcsapás – teszi ki. Lomb Ferenc és Bóka Zoltán sorolja a vidámabb eseteket: macskát hoztak le fáról, kutyát húztak ki kútból.

Farkas András, Lomb Ferenc, Bóka Zoltán, Rózsa Antal, Farkas Tamás, Túri Csaba és tűzoltóautó-arzenáljuk. Fotó: Veréb Simon

Farkas András, Lomb Ferenc, Bóka Zoltán, Rózsa Antal, Farkas Tamás, Túri Csaba és tűzoltóautóarzenáljuk. Fotó: Veréb Simon
– Három hete az ásotthalmi határba rohantunk bálatűzhöz, esőben. Gyanús is volt – meséli Farkas Tamás. Egy részeg autós gyalog menekült a rendőrök elől. Végül úgy eltévedt, hogy füstjelzéssel akarta az üldözőit a saját nyomára vezetni. Tüzet gyújtott, de esőben nem égett, ezért megbütykölte a közeli olajkutat, abból vitt rá vödörrel olajat, tűz- és robbanásveszélybe sodorva magát és a megmentőit. A múlt szombati tűzoltóbál sem múlt el szirénaszó nélkül; megint az erdőben égett az avar, és az aljnövényzettől kis híján a lombkorona is lángra kapott. Négy órába telt megfékezni.

Szemlesütve mesélték, bizony helyi gyújtogatója is volt a falunak: akkor kapták el a fiatalembert, amikor 10 éve hatalmas erdőt gyújtott fel, és hogy elterelje magáról a gyanút, a saját portáját is lángba borította. 3 évet ült érte, most is a faluban lakik, visszahúzódva él.

Csak nekik vannak főállású tagjaik
14 tűzoltó-egyesületet tart számon a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, és még legalább ennyi a hagyományőrző civilszervezet. A ruzsai önkéntes tűzoltóság egyedülálló abban, hogy belőlük nőtt ki 5 éve a köztestületi tűzoltóság, ami néhány embernek főállást biztosít állami támogatással. Öttömösre, Pusztamérgesre, Üllésre, Forráskútra, Zákányszékre és a szerb határig ők vonulnak. A többiek maradtak önkéntesek, de a főállásúak is vállalnak a munkán túl szolgálatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!