Szeged és környéke

2010.05.11. 20:14

Aktív nagycsaládosok Pusztaszeren

Pusztaszer - Farsangot rendeznek, együtt kirándulnak, legutóbb cserjéket ültettek a játszótérre a Pusztaszeri Nagycsaládosok Egyesületének tagjai, akik a közösségi élet irányításában is aktívan részt vesznek.

Bobkó Anna

A közösségi élet irányítója, Pusztaszer szíve és lelke a helyi nagycsaládosok egyesülete, amelynek 37 család a tagja. Közülük 16 szülő nevel három vagy ennél is több gyermeket, 15 házaspár pedig pártoló tag.

Az egyesületet 1998-ban alapították, a jelenlegi elnök, Hatvaniné Csóka Mónika közreműködésével a tagok számos akcióban vettek részt az elmúlt években: legutóbb például a játszótérre ültettek cserjéket, de ruhát és tartós élelmiszert is gyűjtöttek már a község rászoruló családjainak.

A pusztaszeri nagycsaládosok legutóbb a játszótéren ültettek cserjéket. Fotó: DM/DV

A pusztaszeri nagycsaládosok legutóbb a játszótéren ültettek cserjéket.
Fotó: DM/DV

– Pusztaszeren alig vannak munkahelyek. Legtöbben állattartásból és növénytermesztésből élnek. A falu lakosságának 80 százaléka hátrányos helyzetű, a családok legtöbbjében csak az egyik szülő dolgozik, van, ahol mindketten munkanélküliek. Egyesületünk fontos küldetésének tekinti, hogy segítsünk a rászorulóknak – hallottuk Mónikától.

A nagycsaládosok a közösségi élet szervezését is magukra vállalják: együtt járnak kirándulni, ők rendezik a farsangot és a falukarácsonyt. Sokuk polgárőr is a településen, és a rendezvények biztosításában is közreműködik. Van olyan tag, akire minden évben ugyanazt a feladatot osztják: Dékány Tibor például a falu Mikulása. Nagy Józsefné Pintér Eszter, az Alkotóház vezetője tartja a kapcsolatot a svájci Populorum lovagrenddel, amelytől számos felajánlás érkezett már a településnek. Kordás Tímea mindenesként ügyködik a faluban – az önkormányzatnál dolgozik, de többek között ő a helyi könyvtáros is –, figyeli az uniós pályázatokat. Legutóbb például hűtő- és mosógép-, valamint izzócsere programra adtak be pályázatot a nagycsaládosok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!