Szeged és környéke

2010.05.21. 20:14

Alapítóját ünnepelte Szeged

Szeged - A város új díszpolgára, Blazovich László történész a pénteki díszközgyűlésen vette át kitüntetését. A város napján leleplezték az alapító király, IV. Béla lovasszobrát.

Dombai Tünde

Szabad királyi várossá nyilvánítását, vagyis a születésnapját ünnepelte pénteken Szeged. Rendhagyó szabadtéri városnapot terveztek a főtérre, kiadós zivatar után, késve el is kezdték a díszközgyűlést a szabadban, de az újra lezúdult eső véglegesen beterelte az ünneplő közönséget a városháza dísztermébe.

A Széchenyi teret díszítő szobrokra utalva Botka László polgármester ünnepi beszédében hangsúlyozta, nincs szégyellnivalója Szegednek a városalapító IV. Béla, a város újjáépítője, Tisza Lajos és Klebelsberg Kunó, a közoktatás és kultúra nagykövete előtt. Kiemelte, Szegedet mindig szabad, felelős és büszke polgárok építették. Bejelentette, legszentebb dolognak a város szolgálatát tekinti, és addig marad a posztján, amíg a szegediek megbíznak benne, hiszen a város sorsáról csak ők dönthetnek; az őszi önkormányzati választáson ismét elindul a polgármesteri posztért.

Blazovich László Szeged új díszpolgára. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A közgyűlés döntése alapján az idei városnapi kitüntetéseket a polgármester nyújtotta át. Szeged új díszpolgára Blazovich László történész, nyugalmazott levéltár-igazgató, aki az elismerést megköszönve hangsúlyozta: van jövője annak a városnak, amely törődik a múltjával, amit többek között szoboravatással is kifejez.
Pro Urbe Díjat vett át Benedek György agykutató, tanszékvezető egyetemi tanár, Kondé Lajos belvárosi plébános, pasztorális püspöki helynök. Szegedért Emlékérmet kapott Szammer István, a Délmagyarország és Délvilág kiadójának, a Lapcom Kft.-nek az ügyvezető igazgatója, Takó Tivadar nyugalmazott iskolaigazgató, Dombi József fizikus kutató, Rácz Tibor színművész és Kártyikné Benke Etka, az Etka Jóga Nemzetközi Egyesület vezetője. Szeged nemzetközi kapcsolatiért Emlékérmet vett át Tóth Imre, a Geo-Environ Környezetvédő Egyesület elnöke és Farkas András idegenforgalmi szakembernek. Tiszteletükre művészeti műsort adott a Vaszy Viktor Kórus, Kelemen Zoltán, a Szegedi Nemzeti Színház magánénekese, Olasz Flóra hárfaművész és  Zalánki Rita zongoraművész.
Tóth Béla és fia, Tóth Dávid Szeged aranyplakettjét vette át a legújabb szegedi köztéri szobor, a Széchenyi téren álló IV. Béla lovas szobor megalkotásáért, amelyet az ünneplő közönség gyűrűjében Botka László, Blazovich László és a szobrász, Tóth Béla leplezett le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!