Szeged és környéke

2010.05.10. 14:37

Bikicsunáj és Ken Lee, avagy netes sztárok a válogatásokról

Nem tudnak angolul, mégis angol nyelvű slágert választottak a tehetségkutató műsorok válogatására. A saját halandzsanyelvük tette őket sztárrá: több százezren nézték meg videóikat az interneten.

Kovács Kriszta

Még csak a meghallgatásoknál tart a Megasztár ötödik szériája, de máris vannak olyan jelentkezők, akiket néhány nap alatt megismert az egész ország. Igaz, Szarka László neve talán nem mond semmit, de ha azt írjuk: Mr. Bikicsunáj, mindenki elmosolyogja magát. – Ja, ő az? Bikicsunáj vicsáj bikicsunáj tú rilisz tú szin számdú...

A 40 éves ököritófülpösi biztonsági őr egyik kedvenc zenekara az Alphaville. A Big in Japan című slágerük mellett a Forever Youngot is lefordította; saját halandzsanyelvén úgy hangzik: Furevü Ján. A válogató után még arról beszélt: nem érti, otthon miért ment olyan jól, a TV 2 stúdiójában pedig miért nem. Azóta több százezer rajongója van, internetes sztárrá vált.

Szarka László néhány nap alatt internetes sztárrá vált.
Forrás: youtube

A kereskedelmi csatorna vasárnap esti riportjából kiderült: Mr. Bikicsunáj nem érti, hogyan lehet egy rossz produkcióval ekkora népszerűségre szert tenni. Bevallotta, nem tud angolul, és egy magnókazettáról, hallás után énekelte azt, amit. Otthonában nincs internet, nem is sejtette, mennyien ismerik, ahogyan arról sem tudott, hogy csengőhanggá vált a produkciója, és pólókra nyomják a refrént: bikicsunáj.

Deccs dö hárt víl gó on

Nem Szarka Lászlóé az első olyan produkció, amelyik azért lett ismert, mert megnevettette a nézőket. A tavalyi Megasztár 4-be jelentkezett a debreceni Szilágyi Attila, aki Celine Dion világhírű slágerét, a Titanic című film betétdalát (...and spaces between us...) adta elő a négytagú zsűrinek. Választását azzal indokolta, hogy az énektanára szerint 4 oktávot tud kiénekelni.

Szilágyi Attila és Celine Dion között hatalmas a távolság.
Forrás: youtube

– Átvert az énektanárod – közölte Mester Tamás a skálázás után a fiatalemberrel. Szilágyi Attilát összezavarta a kritika. A meghallgatás után bevallotta: 4 éve várt arra a 30 másodpercre, amikor megmutathatja a hangját a szakértő zsűrinek. – Nem tudom, kinek higyjek, de egy biztos, ez most nem jött össze... – nyilatkozta. Később a csatorna magazinműsora felkereste Attilát, aki továbbra sem hitte el, hogy a négy oktáv valójában csak egy – de legalább beolvashatott a zsűrinek.

Ken Lee és Ken Gííí

A brit Pop Idol című tehetségkutató műsor formátumát rengeteg ország átvette, hogy felfedezzék a jobbnál jobb hangú énekeseket. Az egyik legismertebb produkció a Bulgarian Idolban hangzott el, amikor Valentina Hasan előadta a Ken Lee-t, vagyis Mariah Carey Without You című slágerét. A végén a zsűri megkérdezte tőle, hogy milyen nyelven énekelt, mire ő határozottan válaszolta, hogy angolul.

Valentina Hasan a Bulgarian Idolban. Mariah Carey is látta a produkcióját.
Forrás: youtube

Valentina jó példa arra, hogy rossz produkcióval is lehet valaki sztár: később felkérést kapott egy újabb éneklésre. Ebből a videóból kimaradt, de ekkor már úgy konferálták fel, hogy a nő, aki a szívéből énekel – igaz, a fellépésre már egy kicsit jobban készült.

De ne irigykedjünk a bolgárokra: a Megasztár 5 válogatásán megtalálták a magyar Valentinát. Igaz, sárgább, és kicsit vékonyabb, de a miénk...

Újabb gyöngyszem a Megasztár 5 válogatásáról: Ken Gííí.
Forrás: youtube

Felsorolásunk nem teljes. Ha ismer Ön is hasonló videókat, esetleg a családi archívumban található "versenyképes" felvétel, ossza meg a delmagyar.hu-val!

Tehetségkutatás évről évre

A Megasztár a TV2 magyar kereskedelmi televíziós csatorna tehetségkutató műsora, amely az ITV1 brit tévécsatorna Pop Idol című műsorának formátumán alapul. Az országos felhívást, majd válogatást követően 12 döntősből a nézők és a zsűri együtt választják ki az „Év hangját", akit lemezszerződéssel és értékes nyereményekkel jutalmaznak. Az első széria 2003-ban, a második 2004-ben, a harmadik 2005-ben indult. Világszerte számos tévéshow épül erre a formátumra, mint például American Idol, Canadian Idol, Indian Idol, Australian Idol, Malaysian Idol és Deutschland sucht den SuperStar.

2003 óta követjük figyelemmel, kiből lehet Megasztár. Fotó: TV2

2003 óta követjük figyelemmel, kiből lehet Megasztár.
Fotó: TV 2

Magyarországon a 2008-ban indult negyedik széria szakított az addigi hagyományokkal, és a francia Star Academy formátumát vette alapul. Az alsó korhatárt 12 évre módosították, és hét városba látogatott el a Megasztár-kamion. Az énekesek egy, a külvilágtól elzárt, bekamerázott házba költöztek a világhírű holland Big Brother című realityhez hasonlóan. Hétvégenként, mint azt a Megasztárban megszokhattuk, élő előadásokat láthattunk és a nézőknek kellett eldönteni, ki essen ki a műsorból.

Az ötödik évadot idén rendezik. A korhatárokat eltörölték, és az énekesek saját együtteseikkel is nevezhetnek. A válogatás az év tavaszán elkezdődött, melyből május 1-én, 8-án és 15-én már televíziós összeállítást sugároznak, miközben nyáron hét belföldi és három határon túli helyszínen folytatódik a casting. Forrás: wikipédia

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!