Szeged és környéke

2010.05.11. 20:19

Bogi 142-t hajt fél perc alatt

Pusztamérges - Tizenhat éve találta ki a pusztamérgesi testnevelő, Szerencsiné Csamangó Jusztina, hogy a tájfutó gyerekeket ugrókötéllel edzi. Ebből azóta külön sportág fejlődött – idén diákolimpikonokat avattak.

Dombai Tünde

Szabad szemmel nem is lehetett látni, annyira gyorsan pörgette az ugrókötelet a pusztamérgesi Jáger Boglárka az egri diákolimpián. A 9 éves kislány gyorsasági bajnok lett: fél perc alatt 142-szer hajtotta át a kötelet, vagyis másodpercenként majdnem 5-ször. – Csak az egyik lábát számolják, és azt szorozzák meg kettővel – árulja el a mérés titkát edzője, Szerencsiné Csamangó Jusztina. – Amellett, hogy jó kondíciója van, hajlékony és rugalmas, rettenetesen koncentrál, hogy a kezét, lábát tökéletesen összehangolja. Ebben a lányok jobbak, mint a fiúk. Bogi a legtehetségesebb tanítványom. A másodikos Masa Bence akrobatikában ügyes, de nem talált legyőzőre gyorsaságban, sőt az egyperces, zenére bemutatott szabadon választott koreográfiájával is megverte az egész korcsoportját – összetettben is diákolimpikon lett.

Jáger Boglárka gyorsasági bajnok. Fotó: DM/DV

Jáger Boglárka gyorsasági bajnok.
Fotó: DM/DV

Bogi meséli: a legjobban érmeket nyerni szeret, és új elemeket megtanulni. Bencének az tetszik, ha elkápráztatja a közönséget, és megtapsolják a produkcióját. A pusztamérgesi ugrókötélsport történetében először sikerült idén egyéni dobogós helyezést elérni a „gumigyerekeknek". Négyesük is sikeres; ötödikek lettek a formációs versenyben.

Masa Bence diákolimpikon. Fotó: DM/DV

Masa Bence diákolimpikon.
Fotó: DM/DV

16 éve a Dél-Alföldön elsőként az iskola testnevelője, Szerencsiné Csamangó Jusztina vezette be az ugrókötelet, hogy kiegészítse vele fő sportágukat, a tájfutást. Videón látta, továbbképezte magát, azóta minden évben 25 tanítványa van. Annak örül a legjobban, ha mindegyikük a legjobb teljesítményt hozza ki magából. A sportág egyfolytában fejlődik, a kitalált elemeket továbbvariálják, miközben a sportszer is korszerűsödik: most felfűzött műanyagdarabokat hajtanak, a nyél hosszabb az átlagosnál, és biciklibovden segíti áthajtani, ettől gyors, látványos a gyakorlatuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!