Szeged és környéke

2010.05.16. 20:05

Bölcsőde épül Zsombón

Zsombó - Jövő szeptemberben már lesz bölcsőde Zsombón: a 165 millió forintos beruházás támogatási szerződését holnap írják alá. Hosszú távon akár 60 kisgyereket is el tudnak majd helyezni, így nemcsak a zsombói, hanem a környékbeli kicsik is helyet kaphatnak az intézményben.

Munkatársunktól

Egy év múlva bölcsőde nyílik Zsombón. A 3500 fős településen eddig csupán egy térítési díjas, 10 kicsi befogadására alkalmas családi napközi működött. Jövő szeptembertől több mint négyszer ennyi 3 év alatti kisgyerek elhelyezésére lesz lehetőség, amitől a polgármester egyrészt a gyerekvállalási kedv erősödését, másrészt népességmegtartást remél.

– A jelenlegi törvényi szabályozás alapján az édesanyáknak két év után vissza kell menniük dolgozni, nagy szükség van tehát arra, hogy valahol el tudják helyezni kisgyermeküket – magyarázta Gyuris Zsolt polgármester. – Sokan éppen a kevés bölcsődei férőhely miatt nem vállalnak több babát, vagy azért, mert féltik a munkahelyüket. Ráadásul a napidíjas családi napközit – akármilyen barátságos áron üzemel is – nem mindenki engedheti meg magának. Ezen problémák mindegyikén segít majd az új bölcsőde.

A 165 milliós beruházás támogatási szerződését holnap írják alá. Az óvoda és az iskola épületének szomszédságában helyet kapó 592 négyzetméteres intézményben 3 csoportszobát alakítanak ki, olyan megoldással, hogy szükség esetén még eggyel lehessen bővíteni. Így jövő szeptembertől 45 kisgyerek bölcsődei elhelyezésére lesz lehetőség, de igény esetén a létszám 60-ig felmehet.

– Zsombón évente 30–40 kisgyerek születik, akik a bölcsődét várhatóan megtöltik, de ha marad szabad hely, szívesen fogadunk gyermekeket a környező településekről is, hiszen több helyen egyáltalán nincs ilyen intézmény – mondta Gyuris Zsolt.

A közbeszerzési eljárás után augusztusban vagy szeptemberben el is kezdődnek az építési munkák a telken, amelyen jelenleg egy üres önkormányzati bérlakás áll. A tervek szerint jövő nyárra pedig már el is készül az új bölcsi, amely nem mellékesen 9 új munkahelyet is teremt a faluban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!