Szeged és környéke

2010.05.31. 19:50

Csongrád megye is vágtázik

Szeged - Csongrád megyéből két település, Szeged és Bordány is indít lovat a hétvégi Nemzeti Vágtán. Szeged színeiben a 20 éves Timár Zsuzsa szerepel, Bordány lován pedig Virág András ül majd.

Bobkó Anna

Tizenkét éves kora óta lovagol, három éve galoppversenyeken is szerepel Timár Zsuzsa, aki Szeged színeiben indul a hétvégi Nemzeti Vágtán, amelyet idén is Budapesten, a Hősök terén rendeznek meg. A hagyományőrző lovasversennyel kombinált ötnapos országimázs-fesztiválon a versenyre nevező települések az Andrássy úton kialakított pavilonsorban mutathatják be kulturális értékeiket az érdeklődőknek, a futamokat a Hősök terén kialakított homokos pályán rendezik.

– Tavalyelőtt felvezetőként voltam ott a vágtán, idén Tormási Gyula keresett meg azzal, hogy lenne-e kedvem indulni – hallottuk a 20 éves lánytól, aki a zsokénál kezdett el lovagolni. Tormási Gyula neve ismerős lehet, hiszen az elmúlt két évben ő képviselte Szegedet a vágtán. 2008-ban balesetet szenvedett az első középfutamban, ennek ellenére tavaly újra nyeregbe ült. Idén azonban a verseny szabályzata miatt már nem indulhatott, ugyanis azok a lovasok, akik pályafutásuk során hivatalos lóversenyen tíz vagy annál több futamgyőzelmet értek el, nem nevezhettek.

Timár Zsuzsa mindennap edz Gordiusszal, a négyéves angol telivérrel. Fotó: DM/DV

Timár Zsuzsa mindennap edz Gordiusszal, a négyéves angol telivérrel.
Fotó: DM/DV

– Szomorú vagyok, hiszen jó lett volna idén is versenyezni. A 2008-as balesetem sem tántorított el – hallottuk Tormási Gyulától, akit a versenyló-tulajdonos Miksi István kért meg: keressen egy olyan zsokét, aki megfelelő kvalitásokkal rendelkezik ahhoz, hogy érdemes legyen elindítani a vágtán. Így találtak rá Zsuzsára, aki jelenleg Dunakeszin él szüleivel. Gyula is az egyik itteni lovardában dolgozik. A páros több hete készül a vágtára. Gordiusszal, a négyéves angol telivérrel mindennap edzenek.

– Gordiusz háromévesen kezdte pályafutását, az eddigi versenyeken nem végzett a hatodiknál rosszabb helyen. Bizakodók vagyunk, és a lehető legjobb helyért küzdünk majd – hallottuk Gyulától.

Míg Szeged lovának kétmillió forintos nevezési díját a város állja, a bordányi az előselejtezőn nyert, így jutott be a döntőbe. – A bácsalmási előselejtezőn vívtuk ki a jogot, hogy indulhassunk a vágtán. Katyuskát az M és Társa Szabadidő- és Sportegyesület nevezte – mondta el lapunknak Balogh Ferenc, a település polgármestere, akitől megtudtuk, zsokéjuk, Virág András szintén egy „Miksi-lovat" ül meg, Katyuska, a szintén négyéves angol telivér ugyanis Miksi István fiának, ifjabb Miksi Istvánnak a tulajdona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!