Szeged és környéke

2010.05.27. 13:47

Gutenberg utca: tilos az Á

Mától elkezdték az építkezést a Gutenberg utcában: az autókat fokozatosan szorítják ki a leendő sétálóutcából, amelynek a Tisza Lajos körút Bólyai János utca közötti szakaszát foglalták el a munkások. Az autósok nem tudtak a változásról, a lakók örülnek neki.

Garai Szakács László

A hivatalos közlemény szerint „a teljes Gutenberg utca zárva lesz az átmenő autóforgalom elől, helyette a Kálvária sugárúton vagy az Attila utcán lehet eljutni a nagykörúttól a Tisza Lajos körútra. A lakók és az üzlettulajdonosok számára a behajtás és a parkolás is biztosítva lesz, az ingatlanokat a Jósika és Bólyai utca felől közelíthetik meg." Ám mi ottjártunkkor még csak azt tapasztaltuk: a munkások a Tisza Lajos körút és a Bólyai János utca közötti szakaszt zárták le, oda vonultak fel munkagépekkel, sőt egy kis darabon a páratlan oldalon már hozzá is láttak az út és a járda fölbontásához.

Az elmúlt napokban többször is sétáltunk a Gutenberg utcán, beszéltünk autósokkal, akik kivétel nélkül meg voltak lepődve amiatt, hogy lezárják az utcát és nem hajthatnak erre többet. – Szinte mindig erre jövök a belváros felé – mondta egy pizzafutár, akit meglepett a döntés. – Nem tehetek mást, átszokom a Hajnóczyra. Arra kíváncsi leszek, hogy a buszokat hova és hogyan terelik majd, hiszen tudomásom szerint a 71-es busz itt fordul meg.

Elkezdték az építkezést a Gutenberg utcában - GALÉRIA


A pizzafutár azonban rosszul tudja: már nem ott és nem úgy fordul meg az említett viszonylat. A trolidrót viszont marad: ha valamilyen műszaki vagy egyéb ok miatt a trolik nem tudnak a nagykörút felé menni, akkor itt továbbra is megfordulhatnak majd.

Az ottlakók viszont örülnek a változásnak: Orosz Jánosné abban bízik, csendesebb lesz az utca. – A garázsunkba továbbra is behajthatunk majd, de a többi autós nem jöhet be. Nekik tudomásom szerint az épülő bevásárlóközpontban alakítanak ki parkolóhelyeket – tette hozzá Oroszné, aki ősztől – a Szeged Pólus Kft közleménye szerint – Szeged első vegyes forgalmú utcájában lakik majd, ahol „az elsőbbség a gyalogosoké és kerékpárosoké lesz a faltól falig díszburkolatos utcában, de az autók is behajthatnak és lassan, maximum 30 kilométer per órás sebességgel haladhatnak.

A Gutenberg utca felújítása a 3,3 milliárd forintos belváros-rehabilitációs projekt részeként 400 millió forintból valósul meg, az Európai Unió 85 százalékos támogatásának köszönhetően az utca felújítása a városnak mindössze 60 millió forintjába kerül. A projekt részeként már elkészült a Reök palota előtti tér, sétálóutcává alakult a Kölcsey utca, és folyik a Mars téri piac felújítása is."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!