Szeged és környéke

2010.05.16. 20:48

Gyilkosoktól az orvosi műhibákig

Szeged - Ábrahám László gyilkossági ügyekkel alapozta meg ügyvédi karrierjét, majd az orvosi műhibákra specializálta magát. Végvári Gusztávot soha nem érdekelték a büntetőügyek – neki az ingatlanok a kedvencei. A két jogász munkája elismeréseként emlékgyűrűt kapott a Szegedi Ügyvédi Kamara elnökétől.

Kiss Gábor Gergő

Magyar János-emlékgyűrű kitüntetésben részesült két szegedi ügyvéd, Ábrahám László és Végvári Gusztáv. A Szegedi Ügyvédi Kamara első elnökéről elnevezett elismerést Kertész József szegedi kamaraelnök adta át a napokban a két jogásznak.

– Pályafutásom elején főleg gyilkossági ügyekkel foglalkoztam. Máig emlékszem az elsőre, amelyben egy csongrádi nőt védtem, aki baltával ölte meg a férjét. Életemben akkor voltam először helyszíni szemlén, ahol többünknek feltűnt, hogy az egyik szekrényen friss hasadásnyomok vannak. Kiderült, hogy először a férj dobta a baltát a nő felé, de elvétette. A nő ezután kapta fel a szerszámot, és támadt rá a férfira, így végül csak 1 évre ítélték – emlékezett vissza a kezdetekre Ábrahám László.

Végvári Gusztáv ingatlan- és polgári ügyeket visz. Fotó: Veréb Simon

Végvári Gusztáv ingatlan- és polgári ügyeket visz.
Fotó: Veréb Simon

A 67 éves ügyvédnek a vérből akkor lett elege, amikor a 17. hasonló jellegű tárgyalásán védencét a bíróság kötél általi halálra ítélte. – Ezután a SZOTE jogtanácsosa lettem, ahol megtapasztaltam, a betegek mennyire ki vannak szolgáltatva azoknak, akiktől a gyógyulást várják. Innentől váltam a betegek Robinsonjává, aki utolsó leheletéig küzd a jogaikért – mesélte. Az ügyvédnek elmondása szerint ennek ellenére rengeteg orvos barátja van.

Ábrahám László legemlékezetesebb ügyeként az 5 éves mezőkovácsházi Pajkó Toncsi esetét említette. – A kislány súlyos végtaghiánnyal született, amiért bepereltük az orosházi kórházat. A per kapcsán még a Legfelsőbb Bíróság is nyilatkozott: ha az orvosok egy születendő gyereknél figyelmetlenségből nem szűrik ki a fejlődési rendellenességet, a szülők akkora anyagi kártérítésre jogosultak, amennyi a különbség egy egészséges és egy beteg gyermek felnevelése között – magyarázta Ábrahám.

Ábrahám László az orvosi műhibákra specializálódott. Fotó: Karnok Csaba

Ábrahám László az orvosi műhibákra specializálódott.
Fotó: Karnok Csaba

Az 1975 óta praktizáló Végvári Gusztávot (63) soha nem érdekelték a büntetőügyek.

– Mindig is az ingatlan- és a polgári ügyek érdekeltek – mondta. Végvári Gusztáv második ciklusát kezdte meg a kamara titkáraként. – Vegyes az ügyvédek megítélése Magyarországon, köszönhetően az elmúlt 10–15 évben hozott szerencsétlen jogszabályok tömegének. Ráadásul a szakma is felhígult: engem 1975-ben 161-es számmal jegyeztek be az ügyvédek közé, az országban a rendszerváltáskor 1600–1700 ügyvéd praktizált. Ma 11 ezren vannak – mondta a kamaratitkár.

Végvári Gusztáv legemlékezetesebb ügye is a rendszerváltás környékéhez kapcsolódik, amikor egy kártérítési ügyben ügyfele ellopott Daciájának az árát sikerült visszaperelnie államigazgatási jogkörben okozott kár jogcímen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!