Szeged és környéke

2010.05.10. 21:16

Hollywoodi sztárnak is készített már parfümöt Zólyomi Zsolt

Szeged - Aki látta a Parfüm című filmet, annak van fogalma arról, hogy mivel is foglalkozik egy parfümőr: kotyvaszt, új recepteket tesztel, hogy a végén illatkompozíciójával kápráztasson el bennünket. Hazánkban egyedüliként Zólyomi Zsolt űzi ezt a mesterséget – Magyarország egyetlen "orra" a közelmúltban Szegeden járt.

Bobkó Anna

– Bárki kitanulhatja a szakmát, vagy parfümőrnek születni kell?
– Sajnos ez nem megy speciálisan jó orr nélkül...

– Mikor derült ki, hogy jobban szagolsz az átlagnál?
– Úgy vettem észre, hogy a papám hozott friss tejet a boltból, és szóltam neki, hogy az bizony már nem jó. Persze ő bizonygatta az igazát, aztán kiöntöttük, és kiderült, hogy savanyú. Gyerekkoromban pedig kőszobrokat szagolgattam a múzeumokban – ezt ugye egy átlaggyerek nem nagyon szokta.

– Hogyan kamatoztattad a képességedet?
– Hiába erőlködtem, Magyarországon nem tudtam ilyen szakirányban továbbtanulni. Ez is az oka annak, hogy mára négydiplomás ember vagyok. Tanultam közgazdaságtant, biológiát, művészettörténetet, aztán rájöttem, hogy nincs tovább, ki kell menni külföldre. Jean-Paul Guerlain felsőfokú iskolájába jelentkeztem Versailles-ba.

– Évtizedek óta egyedüli magyarként sikerült bejutnod és elvégezned.
– Nehéz volt: van felvételi, és nagyon drága iskola, nemigen akarnak felvenni senkit. Viszont óriási mázli, hogy a parfümipar olyan kreativitási válságban van, hogy szükségük van vérfrissítésre, ezért beengednek kelet-európaiakat is. Sosem látott parfümőr nemzetek tagjait, hogy más gondolkodással friss ötleteket hozzanak.

– A munkádnak köszönhetően sokat utazol. Hol vagy a legtöbbet?
– Magyarországon és Franciaországban, de egyre többet dolgozom azon, hogy itthon lehessek. A munkám miatt nem kell mindig külföldön lennem, fejleszthetek parfümöt egy minilaborban is. Van is egy ilyenem Budapesten.

Zólyomi Zsolt az SZTE stíluskommunikátor szakos hallgatóinak tartott előadást. Fotó: Frank Yvette

Zólyomi Zsolt az SZTE JGYPK stíluskommunikátor szakos hallgatóinak tartott előadást.
Fotó: Frank Yvette

– Hány illatot tudsz megkülönböztetni?
– Erre nincs számszerű válasz. Egy átlagembernek három-négy illat után elfárad az orra. Én olyan száz után kezdek fáradni.

– Hogyan relaxálsz?
– Kimegyek a friss levegőre húsz percre, és folytathatom tovább.

– A Parfüm című filmben azt láthatjuk, hogy manipulálni lehet az embereket az illatokkal. Ez csak mese?
– A film részben mese: nem nyúzunk le embereket, az összes többi igaz. Nagyon jól szemlélteti, hogyan működik egy parfüm, mi a testmechanizmusa, mi játszódik le egy parfümőr fejében, amikor alkot. És igen, valamennyire lehet befolyásolni az embereket az illatokkal. Mindenkinek teljesen egyedi testillata van, ezt figyeljük meg, és olyan illatot keresünk rá, ami hideg távolságtartó, meleg baráti, erotikus vagy csak hétköznapian jó érzésű. Olyat keresünk – vagy fejlesztünk ki, ha sok pénze van a megbízónak –, amely az éppen aktuális céljainak megfelel. Ha például tárgyalást akar megnyerni, vizsgázni fog, vagy meg akarja hódítani a sarki fűszeres gyerekét, más és más parfümre van szüksége.

– A filmbéli parfümőr kilométerekről messzebb megérzi az illatokat, akár az emberekét is. Te hogy vagy ezzel?
– Ha jó a szélirány, akkor én is.

– Ezek szerint már messziről érzed, ha például az anyukád a kedvenc ételedet főzi?
– Lehet, de nem biztos. Ha fáradt vagyok, akkor nem. Olyankor nem figyelek. A szaglás öntudatlan dolog, én viszont tudatosan csinálom az öntudatlant, ezért vagyok parfümőr.


– Igaz, hogy azt is megérzed, ha valaki fél?
– Igen, mert a félelemnek is van illata. A fiziológiai vonulatot nem tudnám megmagyarázni, én már csak a végeredményt érzem.

– Jobban zavar egy kellemetlen szag, mint bennünket, átlagembereket?
– Nem, nekem ez a felfokozott érzékleti mennyiség az átlagos, ehhez vagyok hozzászokva.

– Mi a kedvenc illatod?
– Orgona, tengervíz, Balaton, Tokaji aszú, a sós uszadékfa illata.

– A világon alig ezer parfümőr dolgozik. Van köztetek rivalizálás?
– Szerencsés a helyzetünk, hiszen mindenkinek van munkája. Ha van is rivalizálás, az csak azért, mert a másik nagyon jót alkotott. Velem is előfordult már, hogy bementem Párizsban egy parfümériába, megszagoltam egy parfümöt, és elsírtam magam, mert pont ugyanazon a kompozíción dolgoztam.

Illatokkal kísérletezik az egyetlen magyar orr.

Illatokkal kísérletezik az egyetlen magyar "orr".
– Felismered az összetevőket?
– Lehet, hogy egy hónapig dolgoznék rajta, de 98 százalékos magabiztossággal le tudnám írni, hogy milyen alapanyagokból áll össze egy adott parfüm, és le is tudnám másolni.

– Van múzsád?
– Van, de mindig más. Én nem egy oltárhoz megyek vissza rendszeresen. Inspirációt tudok meríteni egy beszélgetésből vagy egy emberből, egy szép tájból. Bármiből.

– Parfümtanácsadóként is működsz.
– Az illattanácsadást megcsinálom akár száz eurós összegért is, sőt előfordul, hogy én fizetek valakinek ezért. Ám az én orrdíjam ennek pontosan a tízszerese.

– Gyártottál már parfümöt hírességeknek?
– Ez hadititok! Ha fejlesztek mondjuk egy nagyon gazdag embernek vagy a feleségének, nem igazán szeretnék ezt kommunikálni. Gyakran titkossági klauzúra van a szerződésemben. A parfümőröket egyszer megfizetik a jó parfümökért, kétszer azért, hogy mélyen csendben maradjanak. Annyit azonban elárulhatok, hogy akadt már a megrendelőim között belga könyvelő és hollywoodi híresség is.


Szívügye a parfümkultúra fejlesztése

„Magyarországon a XIX–XX. században virágzó parfümipar létezett, kiváló alapanyagokat, de késztermékeket is exportáltunk még Franciaországba is. A II. világháború és a szocializmus évtizedei az egzotikus alapanyagoktól és a fizetőképes felvevőpiacoktól is elvágták az országot, nem beszélve arról, hogy a luxus fogalma eleve ellentétes volt a rendszer ideológiájával. Parfümkultúránk fejlesztése ezért szívügyem" – hirdeti weboldalán Zólyomi Zsolt, aki a szakma egyedüli magyar képviselőjeként szívesen vállal hasonló előadásokat, mint a múlt hét pénteki, amelyet a Szegedi Tudományegyetem JGYPK stíluskommunikátor szakos hallgatóinak tartott. A rendkívül közvetlen fiatalember kétszer másfél órán keresztül beszélt szakmájáról, majd türelmesen válaszolt a felmerülő kérdésekre is.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!