Szeged és környéke

2010.05.07. 19:52

Kortársaink a REÖK-ben

Számos országos hírű, állami elismeréssel kitüntetett festő alkotása került be idén a XIII. Táblaképfestészeti Biennáléra. Olyan alkotók műveit csodálhatjuk meg, mint Konkoly Gyula, Vojnich Erzsébet, Aknay János, Keserü Ilona és olyan ismert szegediekét, mint Pataki Ferenc vagy Henn László.

A hazai kortárs festészet valódi keresztmetszetét adja a REÖK-ben május 15-étől látogatható XIII. Táblaképfestészeti Biennále. Több mint háromszázötven alkotás érkezett be a biennále felhívására, amelyek közül a szakmai zsűri százöt alkotást választott ki. Minden eddiginél színvonalasabb tárlat várja az érdeklődőket.

– Büszkék vagyunk arra, hogy ez a nagy múltú és nívós hagyományokkal rendelkező biennále immár második alkalommal kerül nálunk megrendezésre – mondja Bátyai Edina, a REÖK-öt működtető Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. – Ennyi állami kitüntetéssel elismert festőművész képe még soha nem került be a nyár egyik legjelentősebb képzőművészeti eseményének számító tárlatra.

Olyan országosan ismert és népszerű festők képeit csodálhatják meg a REÖK látogatói többek között, mint Konkoly Gyula, Szüts Miklós, feLugossy László, ef Zámbó István, Karátson Gábor, Csurka Eszter, Keserü Ilona, Dréher János, Aknay János, Fehér László és Wächter Ákos.

Dolgozik a XIII. Táblaképfestészeti Biennále zsűrije.

Dolgozik a XIII. Táblaképfestészeti Biennále zsűrije.
Szegedi művészek is szép számmal képviseltetik magukat a seregszemlén: bekerült az idén januárban Barcsay-díjat kapott, fiatal Kántor Ágnes, és persze a munkásságukkal már méltán nagy hírnévre szert tett szegedi festők, így többek közt Henn László, Pataki Ferenc, Aranyi Sándor, Sejben Lajos.

Olyan kiállítás született tehát, amire érdemes ellátogatni, hiszen aki végigsétál a termeken, az valóban betekintést nyerhet a kortárs magyar képzőművészetbe. Stilárisan is sokszínű tárlatot ígérnek a képek, hiszen a figuratív és nonfiguratív alkotások ugyanúgy megjelennek a biennálén, mint a lírai absztrakt vagy a fotó- és hiperrealista művek. A biennálét egészen július 11-éig tekinthetik meg az érdeklődők, a szabadtérire szóló belépőkkel pedig előadásnapokon, egy alkalommal ingyenesen látogathatják meg azt.

Variációk érzéketlenségre

Zenés életképekkel szórakoztatja a közönséget a Honeybeast együttes május 13-án, csütörtökön 19 órakor a REÖK-ben. A Variációk érzéketlenségre egymástól ugyan független, de mégis szorosan kapcsolódó jelenetei hat indulatos, olykor hibázó, kiutat kereső ember története, unplugged élőzenei kísérettel.

(x)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!