Szeged és környéke

2010.05.07. 19:33

Nem a hasznos dolgok a leghasznosabbak

Szeged - A mindennapok nagy kapkodásában sok szülő gépiesen, rutinszerűen próbálja gyermekét a környezet elvárásainak megfelelően nevelni. A gyerekek azonban másként működnek, és Vekerdy Tamás író, gyermekpszichológus szerint a legtöbb, amit nekik adhatunk, az az érzelmi biztonság.

Bereczky Diána

Akinek gyermeke van, abban előbb-utóbb felmerül a kérdés: vajon jól csinálom? Sikerül „normális" embert nevelni a gyerekből? Vekerdy Tamás, a közismert író, gyermekpszichológus szerint ez nem elhatározás kérdése. A gyerekek ugyanis nem azt tanulják meg, amit bármilyen ideológiai elképzelésből vagy hasznossági elvből át akarunk adni nekik. Gyermekeink adóvevőként működnek, és azt szívják magukba, amit tőlünk látnak. – Az olyan mondatok, mint a ne hazudj, a hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát, nem vezetnek eredményre. Főleg akkor nem, ha a szülő akár szavakkal, akár a magatartásával hazudik. Gyakran maga a kommunikáció is nehézkes a szülők és gyerekeik között.
Ez attól függ, hogy a szülő mennyire tudja beleélni magát a gyerek lelkiállapotába. Nem a hasznos dolgok a leghasznosabbak a gyereknek, mint a moss kezet, mi a házi feladat, vesd le a cipőd. Ezek mind haszontalanok a távolabbi jövő szempontjából. A hasznos: a dögönyözés, a nevetés, az ölelés, azaz az érzelmi biztonság – hangsúlyozta. A szakember szerint az érzelmi biztonságból érkező gyerek boldogulni fog, és sikeres lesz az életben.

Vekerdy Tamás: A gyereknek az érzelmi biztonság a fontos. Fotó: DM/DV

Vekerdy Tamás: A gyereknek az érzelmi biztonság a fontos.
Fotó: DM/DV

– Az iskolai eredmények csupán 18 százalékban játszanak szerepet az életben való boldogulásban. Azaz 82 százalékért ebből az érzelmi biztonságból kifejlődő érzelmi intelligencia a felelős. Ritkán jut eszünkbe, hogy a gyerek nem úgy gondolkodik, mint egy filozófiai tankönyv: az ő számára nem a „becsületesség, a tisztaság, az igazság" az érték, hanem a biztonság. Ha ezt sikerül megadni, akkor lesz egészséges önbizalma, énképe. Ha megtapasztalta, hogy lehet személyes érzéseket kapni, elfogadni és visszaadni, akkor érzelmileg igényes lesz. Ez pedig védeni fogja őt kamaszkorában a személytelen sodródástól, ami számtalan baj kiindulópontja. Vekerdy Tamás szerint téves az az egyre inkább terjedő tendencia, hogy teljesítményelvű világban élünk, és a topmenedzser képzést már az oviban el kell kezdeni. – Jó topmenedzser is az lesz, aki teljes értékű gyerek lehetett: óvodásként szabadon játszhatott, kamaszkorban pedig elismerték önálló egyéniségként – aki korának megfelelően lázadó és szemtelen –, és nagy érzelmi, azaz testi-lelki biztonságban nőtt fel – tanácsolta Vekerdy Tamás.

Vekerdy Tamás Szegeden

A neves gyermek-szakpszichológus május 13-án előadást tart Szegeden, a Belvárosi moziban (Vaszy Viktor tér). Este 7 órától Mit akarunk egymástól? Mit akarjunk egymástól? címmel a sikeres szülő-gyermek kapcsolatról beszél, ezt követően az érdeklődők kérdéseket tehetnek fel a szakembernek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!