Szeged és környéke

2010.05.31. 00:11

Szeged felett az ég: így csapott le a vihar

Szeged – Térségünkben az elmúlt órában több mint 15 milliméter csapadék esett. A felhőszakadást mennydörgés is kísérte. Nézze meg a villámlásról és a felhőszakadásról készült galériánkat!

Segesvári Csaba

Vasárnap este 9 órakor mennydörgéssel kísért felhőszakadással csapott le a vihar Szegedre. Az elmúlt egy órában közel 15 milliméter csapadék esett Szegeden és környékén. A hőmérséklet a met.hu adatai szerint 5 fokot esett, 19-ről 14-re. Hajnalig további lehűlés várható. A rendkívüli csapadék miatt a vízelvezető árkok eldugultak, több helyre is a tűzoltókat riasztották.

22 órakor az idokep.hu szerint Zákányszéknél már 20 milliméter eső esett, az előrejelzés szerint a következő órákban marad a csapadékos időjárás. Hétfőre, keddre további 18-22 milliméternyi esőt jósolnak a szakemberek, ami tovább duzzaszthatja a Tiszát is. Ezzel későbbre tolódhat a folyó tetőzése is.

Így csapott le a vihar Szegedre!

A csapadék mérése

A lehullott csapadék mennyiségét (tömegét) mm-ekben mérik. 1 mm csapadék (szilárd csapadéknál annak olvadék vize) a földfelszínen négyzetméterenként 1 liter vizet jelent.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (met.hu) előrejelzése szerint, "A legtöbb csapadék hétfőn az ország déli és keleti tájain várható. A szél az éjszakai órákban a Dunántúlon megerősödik, viharos széllökések is előfordulnak, másutt általában mérsékelt lesz a légmozgás.

Zivatar környezetében is átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 15 és 20 fok között várható, de délnyugaton pár fokkal hűvösebb is lehet."

Olvasói fotók

Villámfotó a Grand Caféból. Fotó: Lukács Ádám

Két sör között. Villámfotó a szegedi Grand Café ablakából.
Fotó: Lukács Ádám

Szeged ege a vihar idején. Fotó: Tóth Gábor Gyula

Szeged ege a vihar idején.
Fotó: Tóth Gábor Gyula

"Az egyik csapásnál a közvilágítás is lehalt." -írja CsImre, aki videót is linkelt.

CsImre videója a tegnapi viharról. Via YouTube.
Délikert városrészebn pedig a villám a kertbe csapott a felvételek készítésétől 10 lépésre. Utána alázatos besunnyogás a házba. :) – olvashatjuk a hozzászólások között.

greg videója a tegnapi villámlásról. Via YouTube.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!