Szeged és környéke

2010.05.28. 20:17

Tehetségeket díjaznak

Szeged - Újabb 12 hallgató nyerte el idén a szegedi egyetem tehetséges diákjait támogató Sófi József alapítvány ösztöndíját. 1 millió 350 ezer forintot kapnak azok, akik kiemelkedő tudományos és tanulmányi eredményt értek el.

Hegedűs Szabolcs

Az orvosi kar hallgatói közül hárman nyertek Sófi-ösztöndíjat – a hatodéves Nagy Dóra második alkalommal. 2005 óta dolgozik a Szegedi Biológiai Központban (SZBK), ahol a tejcukor-érzékenység genetikai vizsgálatával foglalkozik. Honfoglalás kori csontmaradványokból próbálnak magyarázatot keresni a betegség kialakulására. Ezenkívül a szegedi gyermekklinikán az asztmás betegeknél jelentkező krónikus köhögés hátterében álló tényezőket vizsgálja. A szintén hatodéves Vojcek Eszter is a gyermekklinikán végez tudományos munkát, amivel hozzájárult ahhoz, hogy ki tudjanak mutatni egy, a mentális fejlődés elmaradásával járó anyagcserezavart. Jövőjét gyermekgyó-
gyászként képzeli el. A végzős Pásti Emese öt éve végez tudományos diákköri munkát az Orvosi Biológiai Intézetben.

Két vegyészhallgató is van az ösztöndíjasok között. Endrődi Balázs a mesterképzés első évfolyamán tanul, és a fizikai kémiai és anyagtudományi tanszéken áramot vezető polimerekkel foglalkozik. Szeptemberben fél évre a finnországi Turkuba megy tanulni és kutatni. Az ötödéves vegyészhallgató, Szakács Eszter a szervetlen és analitikai kémia tanszéken dolgozik, egyebek mellett négy gyulladáscsökkentő gyógyszer vízből való lebomlásával foglalkozik.

Sófi-ösztöndíjasok. Állnak: Némedi Márk, Endrődi Balázs, Bobánj Rebeka, Benedek Noémi, Fiser Béla, Szebeni Gábor János; ülnek: Walter Fruzsina, Szakács Eszter, Nagy Dóra, Égerházi Lilla, Vojcek Eszter

Sófi-ösztöndíjasok. Állnak: Némedi Márk, Endrődi Balázs, Bobánj Rebeka, Benedek Noémi, Fiser Béla, Szebeni Gábor János; ülnek: Walter Fruzsina, Szakács Eszter, Nagy Dóra, Égerházi Lilla, Vojcek Eszter.
Fotó: Schmidt Andrea

Az előbbi két diákon kívül még négyen képviselik a természettudományi és informatikai kart. A kárpátaljai Nagymuzsalyról származó Fiser Béla idén végez biofizikusként. A fotoszintetikus rendszereket vizsgáló diák mint a Cuháré Egyesület népművelő műhelyének egyik alapítója szívügyének tartja a táncházmozgalom meghonosítását a szülőföldjén. A végzős biológus, Walter Fruzsina az SZBK-ban azt kutatja, hogyan lehet a vér-agy gát megnyitásával gyógyszervegyületeket bejuttatni az agyba. Környezetkutatással foglalkozik az ötödéves geográfushallgató, Égerházi Lilla: műszeres mérésekkel és az emberek kikérdezésével próbálják megállapítani egy közterület, például egy park komfortosságát. Szegeden az Ady és a Honvéd téren végeztek már ilyen kutatásokat. Szebeni Gábor János 2007-ben végzett biológusként, jelenleg harmadéves PhD-hallgató. Öt éve dolgozik az SZBK Genetikai Intézetében, ahol a szöveti őssejtek hatását vizsgálja egérmodellekben a melanóma és az emlőrák esetében.

A zeneművészeti kar negyedéves hallgatójának, Bobánj Rebekának 6 éves kora óta az volt az álma, hogy tömegek előtt énekeljen. A nemzetközi Simándy-énekversenyen 3. díjat nyert diák – aki Temesi Mária tanítványa – már tíz alkalommal játszotta Rosina szerepét Rossini Sevillai borbély című operájában. Az ókori görög nyelv és kultúra, illetve az újságírás a fő érdeklődési területe a mesterképzésben elsőéves Benedek Noéminek. A Bölcső című bölcsészkari lap főszerkesztője 2007-ben az év írásáért kapta meg a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sajtóegyesület díját publicisztika kategóriában. A jogi karon végzős Némedi Márk jogtörténettel és a dualizmus korai időszakának büntetőjogával foglalkozik, különös tekintettel a dél-alföldi régióra. A doktori képzésben, illetve Németországban kíván továbbtanulni.

Díjátadó Szabó Istvánnal

A 2001 óta működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány eddig több mint 7 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az SZTE legjobb hallgatóit. A 2009–2010-es tanévben 122 hallgató jelentkezett a pályázatra. Az alapító Sófi József elmondta: a kuratórium ezúttal 12 diák teljesítményét ismerte el, és összesen 1 millió 350 ezer forint támogatásban részesíti őket. Az ösztöndíjakat július 9-én adja át a TIK-ben az ünnepség díszvendége, Szabó István Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, Szabó Gábor rektor, valamint az alapítványt támogató cégek képviselői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!