Szeged és környéke

2010.05.09. 18:14

Újszülöttmentés élesben – az életben maradásért is küzdenek

Szeged – Mindenki látta már a sárga mentőautót, oldalán az egy kézben tartott apró gyermeket ábrázoló matricával, amelyet a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány üzemeltet. Elkísértük őket és élesben mentettünk.

Segesvári Csaba

Hetekkel ezelőtt egyeztettünk Dr. Pintér Sándorral az alapítvány kuratóriumi elnökével. A gyermekgyógyász professzor felajánlotta, ha elég szabadidővel rendelkezünk, elkísérhetjük őket, hogy megtapasztaljuk: milyen a mentősök élete. Vártuk, hogy megcsörrenjen a telefon – a címre 5 perc alatt kellett megérkeznünk. Tudtuk, ha menteni kell, akkor az bajt is jelent. A Szolgálat Dél-Magyarország négy megyéjéből ((Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része) menti az életveszélyben lévő koraszülötteket és nagysúlyú újszülötteket a régió intenzív újszülött, koraszülött ellátó központjába a szegedi gyermekklinikára. A mentés főleg a női klinikáról, valamint a megyék szülészeti és gyermekosztályairól történik. A mentés igénye esetén riasztják a szolgálatot, amely mint mozgó intenzív osztály azonnal indul a megjelölt helyszínre. A gyakorlatban ez azt jelenti: ha kis súlyú, életveszélyben lévő baba születik például a szegedi női klinikán, akkor a speciális mentővel, inkubátorban szállítják a gyermekklinikára.

Újszülöttet szállítottunk a női klinikáról a gyermekklinikára

Megcsörrent a telefon: – 5 perc múlva indulunk – mondta a telefonba Bognár Erika, aki szakápoló nővérként dolgozik a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnál. Autóba vágódtunk és a női klinikához siettünk. A második emeleti műtőben épp császározták azt az anyukát, akinek a csöppségét a Gyermekklinikára kellett szállítanunk.

Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A műtő folyosójára már bekészítették a hordágyra szerelt inkubátort, orvosok, ápolók állták körbe. Várták, hogy a baba állapotát stabilizálják, és hogy elszállíthassuk az újszülött intenzívre. – Méhen belül diagnosztizált fejlődési rendellenesség miatt császározzák az anyukát. A baba súlyos, életveszélyes állapotban van – mondta az inkubátor mellett várakozó, a babát az intenzív osztályig kísérő Dr. Ferdinandy Zsolt. A neonatológus – újszülött gyógyász – szakember elmesélte: – A születés után a kisgyermeket az orvosok azonnal ellátják, bevezetik a légcsövébe a lélegeztetéshez nélkülözhetetlen tubust. Ezután behelyezzük a csecsemőt az inkubátorba – amit már 32,4 fokra előmelegítettünk –, majd a monitorok tappancsait felrakjuk apró testére – mutatta be az előkészítés folyamatát Ferdinandy doktor. Megtudtuk, a babát ballonnal fogják lélegeztetni, ugyanis kis távra felesleges őt lélegeztető gépre kapcsolni. – A sebességünk gyerek és állapotfüggő: nagyon pici újszülöttnél a folyamatos haladáson van a hangsúly. A hirtelen elindulás, megállás komoly károsodást okozhat a kicsiben – magyarázta Ördögh Antal gépkocsivezető, miért látjuk úgy időnként, hogy alig vánszorog a szirénázó mentőautó. A császármetszést gerincbe adott érzéstelenítéssel végezték, az édesanya végig ébren követte a műtétet.
– Rekeszsérves a kicsi – tájékoztatott az újszülött állapotáról Ferdinandy doktor, aki kifejtette: – A rekeszizmon keletkezett lyuk veszélyeztette a fejlődést. A szervek (tüdők) rosszul fejlődtek ki. Hozzátette: ilyen esetben a baba élete veszélybe kerül.


Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

„Aki rohangál, az nem tudja mi a dolga"

A filmekkel ellentétben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Nőgyógyászati Klinikáján nyoma sincs a vászonról, a tévéből ismert nyüzsgésnek, kiabálásnak. Mindenki szótlanul teszi a dolgát, az orvosok és ápolók láthatatlan zsinóron mozognak. Senki sem hibázhat, óriási a felelősségük., Miközben beszélgetünk, kihozták a műtőből a babát, és befektették az inkubátorba. Ferdinandy doktor meghallgatja a gyermek mellkasát. – Tonogent kérek! – mondja, majd hozzáteszi: – Nem hallom a szívhangot. Kiderül, az újszülöttnek a sérv miatt a mellkas jobb oldalába csúszott a szíve, ezért nem hallotta meg azt elsőre a doktor. Határozott léptekkel indulunk a lift felé – a folyosón az aggódó családtagokkal találkozunk. – Súlyos, életveszélyes a gyermek állapota, biztos mondták már a doktorok – közli Ferdinandy, majd hozzáteszi, később a Gyermekklinikán érdeklődjenek kislányuk után. Nincs idő többet beszélni. Nyílik a liftajtó, bepréseljük magunkat a felvonóba, ahol kiderül: nincs expressz gomb a liften, így minden emeleten megállunk – megnyomták a hívógombot. A földszinti folyosón sietősen toljuk az inkubátort, a mentőbe helyezés után szirénázva hajtunk ki a Semmelweis utcára. A Női Klinika második emeleti indulásától számítva 5 percen belül a Gyermekklinika Újszülött Intenzív Osztályára érkeztünk. Mennyi a túlélési esélye a kicsinek? – kérdeztem Ferdinandy doktort, aki keserű arccal csak annyit mondott: „Sajnos kicsi, mivel nem fejlődött ki a tüdeje".

Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány


Adószám: 18450455-1-06
OTP számlaszám: 11735067-20036634

Kuratóriumi elnök: Dr. Pintér Sándor gyermekorvos
Kuratóriumi alelnök: Dr. Bálint Péter osztályvezető főorvos

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkatársai főként szabadnapjukon dolgoznak az alapítványnak. Bognár Erika az SZTE Gyermekklinika Újszülött Intenzív osztályán dolgozik, Ördögh Tóni, a sofőrünk, főmunkaidőben is mentős – az OMSZ-nál. „Sajnos nincs sok időnk azon gondolkozni, hogy mi történik majd a későbbiekben a gyermekkel. A munkánkra kell koncentrálni." – mondta Tóni. Azt még elárulták, olyan előfordulhat, hogy átadják a gyereket és sírva fakadnak.
2009-ben 72 millió forintból gazdálkodtak az alapítvány dolgozói. Az állami támogatás 51 millióval segítette a speciálisan az újszülöttek mentésére alakult csapatot, adományokból 21 milliót sikerült összegyűjteni. Jelentős szerepet tölt be az egy százalékok felajánlása is. – Ember és eszközhiány miatt nem az OMSZ végzi az újszülöttek mentését. 9 központból irányítják az egész ország speciális újszülött ellátást és szállítást – mondta el a delmagyar.hu-nak dr. Pintér Sándor, az alapítvány elnöke. Megtudtuk, a szegediek futják a legtöbb kilométer – hozzájuk tartozik Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része is. Esetszámot tekintve – közel 1300 mentés évente – országos szinten másodikak, csak Budapest előzi meg őket. – Legégetőbb problémánk a pénzhiány – árulta el Pintér. A gyermekorvos elmondta, a működési költségek 67 százalékát állja az állam. Előfordul olyan eset is, hogy a hónap végére elfogy az üzemanyagpénz. Pintér már többször a szakminiszterhez fordult, aki csak annyit válaszolt: „Ennyi a keret, a maradékot gyűjtsék össze egy százalékból és más adományokból!"
Egy mentőautó 28 millióba, a felszerelése 16 millió forintba kerül. A mostani Fordjukat kéthetente kell szervizeltetni: a hatéves autó közel 250 ezer kilométert futott, égetően szükséges lenne a cseréje.


Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mennyi is az annyi? Mit adnak 28 millióért?

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkatársai emberfeletti munkát végeznek. Éves költségvetésük kevesebb, mint a BKV egykori humánpolitikai igazgatójának végkielégítése. Szomorú és elkeserítő, hogy az állami feladatokat a társadalomra próbálják hárítani.
Lehet, kicsit demagógnak tűnik: minap az új 530-as BMW-t teszteltük. A kipróbált példány ára 27 millió forint. Érdekes belegondolni, egyesek annyit költenek kocsira, mint mások az életmentés egyik legszükségesebb alapeszközére: a mentőautóra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!