Szeged és környéke

2010.06.10. 20:13

100 millió szegedi forint értékét vesztette

Szeged - A Gazdasági Versenyhivatal előbb 40 millió, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete pedig 10 millió forintra büntette a K&H Bankot. Az ok: a fogyasztók megtévesztése az úgynevezett CDO-kötvényekkel kapcsolatban, amelyeket kizárólag VIP-ügyfeleiknek ajánlottak. Az egyik szegedi károsult, Tárkány László elmesélte, miként értéktelenedett el cége 100 millió forintos befektetése.

Fekete Klára

Tárkány László, a Your Home – A Te Otthonod Kft. ügyvezető igazgatója kereste meg lapunkat azzal, hogy elmondja: van az úgynevezett CDO-kötvényes, K&H bankos országos botránynak szegedi érintettje is. Az ügyvezető közölte: 2006-ban biztonságos értékpapírként ajánlotta számára – mint VIP-ügyfélnek – a K&H Bank üzletkötője a CDO vállalati kötvényeket. Azt mondta, biztonságosabbak az állampapírnál, még magasabb a hozam is, a futamidő pedig 10 év.

Ha az ügyfél korábban ki szeretne lépni, akkor sincs semmi gond – mondták –, mivel a papíroknak van másodlagos piacuk. Ez az információ azért volt fontos, mert a szerződéskötés után kiderült, hogy 10 évvel szemben 35 év a futamidő.

– Ha ezt tudtuk volna, nem vágunk bele – folytatta a történetet Tárkány László. – Utóbb kiderült, nemcsak ebben tévesztették meg az ügyfeleket, hanem abban is, hogy van másodlagos piac. Amikor ugyanis 2008-ban bekövetkezett a válság, a kötvények elértéktelenedtek. Ugyanez nem mondható el az állampapírokra.

Tárkány László már bánja, hogy elfogadta a K&H ajánlatát – most perli a bankot. Fotó: Schmidt Andrea

Tárkány László már bánja, hogy elfogadta a K&H ajánlatát – most perli a bankot. Fotó: Schmidt Andrea
Időközben a Gazdasági Versenyhivatal 40 millió, a PSZÁF 10 millió forintos bírsággal sújtotta a K&H Bankot. A kiszabható maximális bírság fő indoka az volt, hogy a vizsgálatok a banknál több olyan hiányosságot tártak fel, amelyekből a befektetők téves következtetéseket vonhattak le a szerződéskötéskor, illetve a futamidő alatt. A pénzintézet „fogyasztók megtévesztésére alkalmas" magatartást tanúsított a kötvények tájékoztatóiban.

Mi a CDO-kötvény?

Az úgynevezett CDO-k (hitelek, kötvények fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapírok) portfóliója mintegy 400 vállalat papírjaiból áll. A K&H a belga anyavállalatától vette át a „CDO-termékeket", és értékesítette azokat, de maga is bocsátott ki olyan kötvényeket, amelyek kifizetései korábbi CDO-kötvényeitől függtek.

Hogyan tovább? Tárkány László elmondta: sokan perelnek az ügyfelek közül, bírósági ítélet azonban még nem született. A bank felajánlott egy csekély összeget a papírokért, de azt a férfi nem tartja elfogadhatónak. Ezért ő is bírósághoz fordul. Fontolgatja továbbá, hogy megteszi az ilyenkor szokásos lépéseket ismeretlen tettes vagy tettesek ellen jogtalan haszonszerzés és csalás miatt.

Megkérdeztük a K&H Bankot is, milyen megoldást kínálnak ügyfeleiknek a kötvények elértéktelenedése miatt. Lesti Mónika osztályvezetőtől a bank kommunikációs igazgatóságáról azt a választ kaptuk, mindig részleteiben is megvizsgálják a panaszos ügyfél egyedi esetét, s az alapján törekszenek arra, hogy az ügyféllel közösen kidolgozzák a megoldást. A bank szerint az ügyfelek többsége elfogadta a K&H kölcsönös megállapodási ajánlatát. Azzal kapcsolatban, hogy elismerik-e felelősségüket, így válaszoltak: a hatóságok érvelése szerint bizonyos ügyfelek elégtelen vagy hiányos információt kaptak az ügyletek potenciális kockázatairól. Ezek a feltételezett hiányosságok önmagukban azonban nem jelentenek automatikus kártérítési felelősséget a K&H részéről. A bank egyenként vizsgálja az ügyfelek reklamációit.

Címkék#bank#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!