Szeged és környéke

2010.06.21. 22:28

A pihenőparkot építik az U pavilonnál

Szeged - Ezekben a napokban a Mars tér két részén építkeznek: formálódik az U pavilon előtti pihenőpark képe, és a befejezéséhez közeledik a nagycsarnok. A pihenőpark asztalos piacára augusztusban költözhetnek a termelők, a nagycsarnok üzleteit szeptemberben nyithatják meg a bérlők.

Fekete Klára

A kiskunhalasi Merkbau Kft. igyekszik tartani a Mars téri piac átépítésének határidőit, ami az eső miatt nem éppen könnyű feladat. A palánkok mögé belesve látni, ahogy még mindig dagasztják a sarat a gépek és az emberek a nagycsarnok körül. Annak ellenére is, hogy május óta szerkezetkész az épület, egy részét le is fedték, oda elvben nem eshetne be az eső. Rakják be a nyílászárókat, betonoznak, és burkolják a homlokzatot a jellegzetes, a kiscsarnokokból már ismerős bátaszéki téglával. A tervek szerint a nagycsarnok építését júliusban befejezik, átadják a területet a bérlőknek, hogy berendezhessék üzleteiket. Ők szeptemberben kinyithatnak, középen, az asztalos piacon pedig a termelők árusíthatnak.

Mutat magából valamit az U pavilon körüli terület is: itt a díszburkolatot rakják le a ritkaságszámba menő, esőmentes időszakokban. De csak a terület buszpályaudvar felőli része engedi sejtetni, hogy itt pihenőpark lesz, a Gábor Dénes oldalában még a feltört aszfalt és beton képez dombokat.

A pihenőparkot az autópályáknál használt kaviccsal töltött drótfonat veszi majd körbe. Fotó: Karnok Csaba

A pihenőparkot az autópályáknál használt kaviccsal töltött drótfonat veszi majd körbe.
Fotó: Karnok Csaba

A szökőkutas, parkosított, térbútoros, rendezett terecskével kapcsolatban azt tervezik, hogy csak nappal tart majd nyitva a sétáló, vásárolgató emberek számára, éjszakára azonban lezárják. Különleges kerítését már építik: aki a nagykörúton a Mars tér felé néz, láthatja, milyen lesz. A pihenőpark nagyobb részére asztalos piacot telepítenek, ide augusztusban már át is költözhetnek a termelők a jelenlegi, parkolóban kialakított ideiglenes helyükről.

Amikor már a parkolóból végleges helyükre, a nagycsarnokba és az U pavilonhoz költöztek az árusok, valamint a régi csarnokot is lebontották, hozzáfoghatnak a 326 autót befogadó tér építéséhez. Ez a munka novemberig is elhúzódhat.

Kaviccsal töltött drótfonat, élő zöld fal

Az 1,3 milliárd forintos, részben uniós forrásból megvalósuló felújítás során a piac teljes területét egységes kialakítású térburkolatos járdákkal, kerékpártárolókkal, szemetesekkel, padokkal, térvilágítással, irányítótáblákkal rendezik be. Érdekes lesz a kerítés: a pihenőparkot az autópályáknál használt kaviccsal töltött drótfonat, a parkolót egyszerűbb típuskerítés veszi körbe, s a kiscsarnokok mostani kerítései is visszaköszönnek az egyes szakaszokon. A buszpályaudvar felől a hang- és légszennyezés csökkentésére futónövényből 2 méter magas élő zöld falat alakítanak ki. Az SZTE mérnöki kara előtt úgynevezett forgalomszétválasztó dísztér lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!