Szeged és környéke

2010.06.18. 21:14

Emlékhangverseny a dómban

Szeged - Jótékonysági koncertet rendeznek Gregor József emlékére, a világhírű basszista nevét viselő alapítvány javára vasárnap 19.30-tól a szegedi dómban. A Zarándokok című hangversenyen három népszerű művész, Miklósa Erika, Kiss B. Atilla operaénekes és a székesegyház orgonistája, Égető Mária lép fel.

Munkatársunktól

– Gregor József jó példáját követve igyekszem én is sok pályakezdő énekesnek segíteni tanáccsal és egy-egy koncerten fellépési lehetőség biztosításával. Fontosnak tartom az ilyen felhívás jellegű jótékonysági hangversenyeket, mert gyakran elfelejtik, hogy a fiatal énekeseknek is el kell indulniuk, és nem mindegy, hogy milyen támogatást kapnak ehhez. Ma egyre nehezebb, mert az utóbbi 8–10 évben teljesen átalakult a nemzetközi operapiac. Nem úgy van már, mint régen, amikor ha tehetségesnek tartott a karmester vagy a rendező valakit, akkor felkérte egy-egy szerepre. Manapság szinte kizárólag a nagy ügynökségek uralják a piacot, rajtuk keresztül lehet csak érvényesülni – mondja a szegedi dómban vasárnap 19.30-kor kezdődő Gregor-emlékkoncert egyik sztárja, Miklósa Erika. A varázsfuvola Éj királynőjeként világhíressé vált koloratúrszopránunk örömmel vállalkozott rá, hogy a Bánk bán-film címszereplőjeként nemzetközi ismertséget szerzett tenorista kollégájával, a Szegeden is népszerű Kiss B. Atillával és a műsor összeállítójával, Égető Mária orgonaművésszel, a Király-König Péter Zeneiskola tanárával fellépjen a Gregor-alapítvány jótékonysági estjén.

Égető Máriát.... Fotó: DM/DV

Égető Máriát....
Fotó: DM/DV

A koncert műsora nem szokványos, az est zenei rendezője, Égető Mária nagy munkával több zongorakíséretet frissen dolgozott át orgonára. Hallhatja a közönség a hangszerek királynőjén Wagner operájából, a Tannhäuserből a Zarándokok kórusát – innen a koncert címe –, Bach–Gounod Ave Mariáját, Mozart Zenélő óra és Franck Panis angelicus című művét. Miklósa Erika elénekli Schubert Ave Mariáját és az Exultate, jubilate című Mozart-koncertáriát. Kiss B. Atilla a Largót adja elő Händel Xerxeséből és a Hazám, hazám… áriát a Bánk bánból. Zárásként egy meglepetésduett csendül fel.

Kiss B. Atillát....Fotó: DM/DV

Kiss B. Atillát....
Fotó: DM/DV


A jótékonysági hangversenyre a belépés ingyenes; a szervezők arra kérik a közönséget, hogy a korábbi években megszokott egy szál virág helyett önkéntes adományaikkal támogassák a Gregor-alapítvány munkáját, amely a fiatal zenei tehetségek és a zeneoktatás segítését tűzte ki célul.

Miklósa Erikát hallhatja a közönség vasárnap a dómban. Fotó: DM/DV

Miklósa Erikát hallhatja a közönség vasárnap a dómban.
Fotó: DM/DV

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!