Szeged és környéke

2010.06.04. 22:31

Évente több száz új utónevet hagy jóvá az MTA

Szeged - Egy elvetemült szülő Marihuánának szerette volna anyakönyveztetni gyermekét. Az MTA ezt nem, a Gandalfot, a Frodót és az Amidalát viszont engedélyezte. Bár a magyar utónévjegyzékben majdnem 3000 név szerepel, hetente érkeznek új kérések a szegedi anyakönyvi osztályhoz is.

Bobkó Anna

Nausziká, Kandida, Agamemnon, Szantiágó – néhány azok közül a keresztnevek közül, amelyek az utóbbi években kerültek fel a magyar utónév-katalógusba. A lista jelenleg 1300 férfi- és 1600 női nevet tartalmaz, de folyamatosan bővül, köszönhetően azoknak a szülőknek, akik nem ebből szeretnének nevet választani csemetéjüknek. Ha a megálmodott név nem szerepel a jegyzékben, a Magyar Tudományos Akadémia nyilatkozik a kért utónév anyakönyvezhetőségéről. A szülőknek nincs más dolguk, mint az illetékes anyakönyvvezetőt felkeresni, aki hivatalos formában felveszi a kapcsolatot a nyelvtudományi intézettel.

A Dallasban feltűnt Samantháról (Linda Gray) magyar kislányokat is neveztek el, de Bobbynak (Patrick Duffy) egyetlen fiút sem kereszteltek. Fotó: DM/DV

A Dallasban feltűnt Samantháról (Linda Gray) magyar kislányokat is neveztek el, de Bobbynak (Patrick Duffy) egyetlen fiút sem kereszteltek.
Fotó: DM/DV

Bacsik Sándornétól, a szegedi anyakönyvi hivatal csoportvezetőjétől megtudtuk: szinte minden héten egyszer megkeresik őket hasonló kéréssel. A kérelmet náluk írják meg és küldik a budapesti anyakönyvi osztálynak, ahonnan továbbítják az MTA-hoz. Végül az akadémiai Nyelvi Tanácsadó Kutatócsoport tagjaiból álló bizottság készít véleményt a névről. Minden utónevet egyedi szempontok alapján vizsgálnak meg, de ha a névnek van magyar megfelelője, akkor általában azt kell adni a gyereknek. Ezért nem kerülhetett fel például a jegyzékbe az Aaron és a Kriszthian, ezek helyett Áron és Krisztián lett az ominózus kisbaba.

Frodo a Gyűrűk urából zöld utat kapott a nyelvtudományi intézettől. Fotó: DM/DV

Frodo a Gyűrűk urából zöld utat kapott a nyelvtudományi intézettől.
Fotó: DM/DV

Az adatokból kiderül: a szülők szeretik az egyedi neveket, volt ugyanis olyan év, amikor a Nyelvtudományi Intézetben 500 új utónévkérelmet vizsgáltak meg. Valószínűleg a Dallas vetítésekor kerülhetett fel a jegyzékbe a Pamela és a Szamanta, érdekes viszont, hogy a főszereplők férjei, Bobby és Jockey után nem kereszteltek el gyerekeket. A nevek között találtunk jó néhány meglepőt. Lányainkat az istennők után hívhatjuk Fortunának, Vénusznak, Nikének vagy akár Sábának is. Városok után: Filadelfiának, Valenciának. De gyümölcs- és fűszernevekkel is illethetjük őket: Áfonya, Zsálya, Sáfrány, Menta, Levendula, Fahéj vagy éppen Málna.

Philadelphia városa ihlette a Filadelfia nevet. Fotó: DM/DV

Philadelphia városa ihlette a Filadelfia nevet.
Fotó: DM/DV

Galaktikus keresztnevek. Természetesen nem minden új utónévre bólintanak rá az MTA illetékesei. Nem fogadták el például a Tinka és a Kalinka utónevet, de a Babszit és a Lalikatát is elutasították. Így járt 2007-ben a Kazetta, a Talán és a Marihuána fantázianév is. Viszont a befutók között szerepel a Gyűrűk ura után szabadon: Frodo, Gandalf és a Csillagok háborúja ihlette Amidala. Ezeknek a neveknek viszont nincs túl sok esélyük, hogy bekerüljenek a naptárba – ebben nem tud segíteni a Magyar Tudományos Akadémia.

Címkék#Szeged#MTA
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!