Szeged és környéke

2010.06.13. 22:06

Herr King itt van otthon

Kübekháza - A németek hidegek, a magyarok családiasabbak az év felét Kübekházán töltő Gert Schaufelt szerint. A férfi gyerekkori álmát valósította meg azzal, hogy a Csongrád megyei településen vett házat magyar feleségével, Ilonával.

Gonda Zsuzsanna

Gyerekkori falusi élményeknek – a frissen köpült vaj íze, lovaskocsi-hajtás – köszönhető a német Gert Schaufelt vágyódása a vidéki élet iránt. A férfi az év egyik felét Drezda melletti otthonában, a másikat Kübekházán tölti feleségével, Ilonával. Bár magyarul keveset beszél – ezt azzal magyarázza, hogy sokat tanul, de sokat is felejt –, a falu befogadta. A település életében ő is részt vesz, a szeptemberben nyíló katolikus általános iskolában például famunkákat végzett.

Gert Schaufeltet egyébként mindenki, még a felesége is csak Kingnek szólítja a faluban. Becenevét ifjúkorában kapta. A keletnémet fiatalember mindent megtett, hogy kilógjon a sorból: farmert és bőrdzsekit hordott, táskarádióval járkált. – A németek hidegek, a magyarok családiasabbak. Kübekházán mindenki köszön mindenkinek, az emberek nem komplikáltak – sorolta, mit szeret az itteniekben. A faluválasztást egyébként Ilona családi kötelékei indokolták, az asszony bár ásotthalmi, nővére régóta Kübekházán él. Így a testvérek közel lehetnek egymáshoz.

A 40. házassági  évforfulóját ünneplő párt Ilona családi köteléke hozta a faluba. Fotó: Veréb Simon

A 40. házassági évforfulóját ünneplő párt Ilona családi köteléke hozta a faluba.
Fotó: Veréb Simon

– Nemcsak a családtagok, de már barátaink is vannak itt, és nagyon jóban vagyunk a szomszédjainkkal is: ha valaki süteményt süt, viszünk egymásnak, és sosem adjuk vissza üresen a tányért – mesélte Ilona. Az idén 40 éves házassági évfordulót ünneplő pár egyébként Németországban ismerkedett meg, Ilona dolgozni ment az NDK-ba. Későbbi férje állítólag már az első találkozáskor elhatározta, hogy feleségül veszi. Mindig sokat jártak Magyarországra, de 2 éve lettek mindketten nyugdíjasok, azóta töltenek évente 5–6 hónapot Kübekházán. A kétlakiságra otthonuk is utal: a postaládán német a felirat – Brief, Zeitung – alatta viszont magyarul olvasható: késem, csengessenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!