Szeged és környéke

2010.06.15. 23:25

Hetvenhét nap vakáció

Szeged - Kitört tegnap a vakáció – a pénteki évzárók után legközelebb szeptember elsején, szerdán kell iskolába menni. Az utolsó napok osztálykirándulással, fagyizással, sporttal teltek.

Timár Kriszta

Kilenc hónapnyi tanulás után tegnap jó időre sarokba dobhatta táskáját 12 ezer 320 általános iskolás és 13 ezer 850 középiskolás diák Szegeden: kitört a vakáció. A középiskolások 182, az általános iskolások 183 napot ücsörögtek idén az iskolapadokban – most 77 napig a suli közelébe sem kell menniük. Pontosabban van még egy kötelességük: az évzárón átvenni bizonyítványukat.

Az első és az utolsó tanítási nap – szeptember 1. és június 15. – jogszabályban rögzített, ezért fordulhatott elő, hogy nem hét végén fejeződött be a tanítás. Sok iskolából például már pénteken elballagtak a nyolcadikosok, de hétfőn és kedden be kellett menniük. Az elmúlt két napban azonban már sehol sem tanítottak: néhol osztálykirándulást szerveztek, másutt vadasparkba, fagyizóba vitték a gyerekeket, esetleg sportnapot tartottak.

A szegedi Dózsa György Általános Iskolában is mindössze három évfolyamot találtunk tegnap: a legkisebbeket. Az 1. b-sek az Ablak Zsiráf lexikont lapozgatva arról beszélgettek, mivel töltik majd a nyári szünetet. Egyetértettek: nem sajnálják, hogy véget ért az iskola.

Kicsöngettek az iskolákban – elkezdődött bizonyítványosztás. Fotó: Fotó: Frank Yvette

Kicsöngettek az iskolákban – elkezdődött bizonyítványosztás.
Fotó: Fotó: Frank Yvette

– Nagyon nem volt könnyű! – sóhajtotta egy szemüveges kisfiú, gondterhelten könyökölve asztalán. Kérdeztük, mit szerettek a suliban. Rengeteg kéz emelkedett a magasba. „Amikor mentünk moziba meg kirándulni!" – vágta rá Gergő. „Meg hogy sok okosságot lehet tanulni!" – tette hozzá Máté. Luca pedig jelentőségteljesen ránézett a tanító nénijére: „Mert te szigorú vagy, és így jobban tanulunk."

A gyerekek a vakáció előtti utolsó percekben láthatóan nem voltak hajlandók azzal a kérdéssel foglalkozni, mikor kell újra iskolába menni. „Egy év múlva" – hallatszott a hátsó sorokból. „Jaj, az jó lenne!" – sóhajtottak fel erre többen.

Ezreknek csengettek

Makón 2010 általános iskolásnak és 2025 középiskolásnak csengettek ki tegnap. Hódmezővásárhelyen a most véget ért tanévben 3355-en jártak általános, 3926-an pedig középiskolába. Kisteleken 640 általános és 230 középiskolás kezdte meg a vakációt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!