Szeged és környéke

2010.06.21. 19:10

Lázár Szvetozár 20 éve üldözi a rosszfiúkat

Szeged - Lázár Szvetozár, a Szegedi Rendőrkapitányság vezetőhelyettese több mint 20 éve üldözi a rosszfiúkat – szolgálati éveivel az egyik legrégibb tagja a szegedi rendőrségnek.

Kiss Gábor Gergő

Az első sikeres gépkocsilopás-sorozat felderítéséről írta szakdolgozatát a főiskolán Lázár Szvetozár. A Szegedi Rendőrkapitányság 44 éves vezetőhelyettese közel 20 éve üldözi a rosszfiúkat; szolgálati éveivel az egyik legrégibb tagja a szegedi rendőrségnek.

– Az első felderítésem egy Ladákra specializálódott fiatalkorú banda volt a 90-es évek elején. 15–20 Ladát fújtak meg, egy orgazdahálózatot is kiépítettek – mondta. A tolvajok lefülelésük után eltűntek a környékről, ám az akkori orgazdák nevével különböző bűnügyekben még 20 év után is találkozik az alezredes. Merthogy sok visszaeső van, akit Lázár Szvetozár már régi ismerősként köszönt.

Lázár Szvetozár egy hamis 54 ezressel. Fotó: Karnok Csaba

Lázár Szvetozár egy hamis 54 ezressel.
Fotó: Karnok Csaba

– Van olyan, akivel az évek során már legalább 15-ször találkoztam. Egyikük például ahogy kiszabadul a börtönből, azonnal újra lopni kezd. A kedvenc bűnözőm pedig egy francia idegenlégiót megjárt férfi volt, akit a 90-es évek elején kaptunk el kocsilopás és betörés miatt. Őrizetbe vettük, de megszökött a fogdából. Az élettársa egy füstölt sonkában csempészte be neki a fűrészeket, amikkel elvágta a rácsokat, majd egy lepedőkből készített kötélen lemászott a cellából. Ezután ellopott egy autót, amivel az idegenlégióba akart visszaszökni Románián át a bolgár határig. Itt kapták el és hozták vissza vonattal Magyarországra. Mindig tudta, hogy mire van bizonyítékunk, és mire nincs – mesélte Lázár Szvetozár.

Az alezredes elmondta: az a legrosszabb, ha tudják valakiről, hogy elkövetett egy bűncselekményt, de nincs rá elég bizonyíték. – Sajnos előfordult olyan, amikor a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetését sem sikerült minden kétséget kizáróan rábizonyítani valakire, pedig tudtuk, hogy ő a tettes – mesélte. Azt is elismerte, hogy olykor ő is szokott bakot lőni. Legutóbb két hete tette ezt, amikor egy díszes példányt kapott puskavégre: az alezredesnek ugyanis a vadászat a hobbija.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!