Szeged és környéke

2010.06.05. 00:12

Nem ért aranyat a májusi eső - elszabadultak az árak

Szeged - A cseresznye már a fán megrohad a rengeteg eső miatt, eperből is csak a fóliás szép. Közös tulajdonságuk, hogy mindegyik drága – és ez még csak a kezdet. Az ágazat hatalmas veszteségeket szenved el, a vásárlók a magas árak miatt járnak rosszul.

Fekete Klára

A szegedi Mars téren kicsi kupacokban, és csak néhány árusnál áll az eső elől megmentett cseresznye, mellettük a tábla: egy kiló 850–990 forint. A vevők csak a fejüket ingatják, körbefutják a placcot, hátha másutt olcsóbb áruba botlanak, de hiába. A meggy úgyszintén kevés, de valamivel olcsóbb: egy kilóért 650-690 forintot kérnek el a termelők.

Méregdrága az eper is: a szebb, úgynevezett szárazföl-
dön termesztett 550, a fóliás 700 forintba kerül. A zsombói Bálint Kert földieprét Firbás Melinda árulja: elmondta, azért olyan szép az eprük, mert fóliában termett. Mellesleg az alatt is áll a víz, gumicsizmában szedik. Hallja, hogy mindenki panaszkodik a piacon, a szabadföldinek állítólag a 90 százaléka tönkrement.

A víz miatt csak a fóliás eper maradt meg. Fotó: Frank Yvette

A víz miatt csak a fóliás eper maradt meg.
Fotó: Frank Yvette

Tóth Piroska Szatymazról jár a szegedi piacra, ő is epret árul: van nála kifejezetten olcsó, úgynevezett akciós, dzsemnek, lekvárnak való, ennek kilója 300–400 forint. A szebb földiepernek viszont nála 580–700 forint a kilogrammonkénti ára. Elmagyarázta, azért van nála kedvezményes árú szamóca, mert az eső elmosta a hártyáját, és hamarabb megromlik. Óriási a vesztesége az idei hatalmas mennyiségű csapadék miatt.

Sok zákányszéki és domaszéki termelő hiányzik a szegedi Mars téri piacról: az árvíz miatt odaveszett a termés, de amit esetleg leszedtek, azzal se tudnak beérni a termelők a megyeszékhelyre. Kisebb gondjuk is nagyobb most ennél: házukat, értékeiket mentik.

200 milliárdos kár

A zöldség-gyümölcs ágazatban átlagosan 30–40 százalékos terméskiesésre lehet számítani az idén, emiatt közel 40 százalékkal emelkednek az árak – erről Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója számolt be. A zöldségek közül az uborkát, a zöldborsót és a sárgarépát, gyökeret érte jelentős kár. Az ágazat bevétele éves szinten harmadával csökken a múlt évihez képest, csak 200–250 milliárd forint lesz a korábbi 600 milliárd helyett.

Címkék#piac#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!