Szeged és környéke

2010.06.11. 22:41

Segítség az árvízkárosultaknak

Szeged - Akármennyire is széthúzó nemzetnek tartjuk magunkat mi, magyarok, vannak alkalmak, amikor ez a tézis megdőlni látszik. Adományozási dömping indul el az országban karácsonykor, és akkor is, ha egy-egy térséget katasztrófa sújt, mint például most az árvíz Borsodban, hajléktalanná téve honfitársainkat. Eddig már több száz millió forint gyűlt össze, és szakértők úgy vélik: a magánszemélyek és cégek által felajánlott adományok meghaladhatják az egymilliárd forintot.

Nyemcsok Éva

Az elmúlt évtizedben a folyók áradása okozta a legnagyobb gondot Magyarországon. A segítő szándék sokféleképpen megmutatkozik: van, aki autóba ül, és elutazik a Felső-Tiszára vagy a Duna mellé homokzsákot pakolni, mások néhány kiló tartós élelmiszert, esetleg ruhát visznek be a Vöröskereszthez, megint mások az adományvonalakat hívják fel, hogy készpénzzel segítsenek a bajbajutottakon.

„A Nemzeti Segélyvonal köszöni az adományát" – ezt halljuk, ha az 1752-es számot tárcsázzuk. Egy hívással 200 forinttal támogathatjuk a májusi ítéletidő károsultjait – a három magyarországi mobilszolgáltató közül azonban csak az egyik ügyfelei hívhatják a 2005-ben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat által létrehozott magánalapítvány segélyvonalát.

– Szeretnénk elérni, hogy minden egyes szolgáltatónál hívható legyen a segélyvonalunk, most ezért küzdünk – mondta lapunknak Enyedi Nagy Mihály ügyvivő. – Néhány napon belül elérjük adományban a 170 millió forintot. A 1752-es számot tárcsázva egy hívás után 250 forintból mintegy 223 forint jut segélyezésre, a feltöltőkártyásnál ugyanis levonnak a szolgáltatók egy kisebb összeget. A Nemzeti Segélyvonal honlapján (www.ns.hu) látható, hogy mennyi hívás jött be, és az mennyi forintot jelent.

Ételt osztanak az árvízkárosultaknak és a védekezésben részt vevőknek Felsőzsolcán. Fotó: MTI

Ételt osztanak az árvízkárosultaknak és a védekezésben részt vevőknek Felsőzsolcán.
Fotó: MTI

A legnagyobb hagyománnyal rendelkező, több mint százéves Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti szakmai vezetője, Grúbert Roland is a számokkal kezdi: míg a szervezet a véradások és az elsősegélynyújtó tanfolyamok révén egymillió emberrel van kapcsolatban, most ez eléri a hárommilliót. Az országos hálózatnak 2000 alapszervezete van, majdnem annyi, mint ahány település Magyarországon, ennek is köszönhető, hogy naprakészek, és gyorsan tudnak reagálni a katasztrófahelyzetekre. De hogyan lesz a pénzből ruha, liszt, takarítószer, heverő?

– Folyamatos kapcsolatban vagyunk az önkormányzatokkal és a katasztrófavédelemmel, így tudjuk felmérni, hol mire van szükség – mondta Grúbert Roland. – A Vöröskereszt az utóbbi húsz esztendő legnagyobb segélyműveletét végzi ezekben a hetekben, ennek első szakasza a májusi ítéletidő volt, amikor a borsodi térségben igyekeztünk segíteni. Most főként az árhullám miatt kitelepítetteket látjuk el élelemmel, ágyneművel, ruhával, azzal, amire szükségük van.

A katasztrófa-készenléti szakmai vezető örömmel jegyezte meg: ezen a héten szerdáig 577 millió forint adomány érkezett a Vöröskereszthez május 17-e óta. Az OTP 500 milliót utalt át a szervezet számlájára – ez minden idők legnagyobb támogatása, amelyet valaha a Vöröskereszt kapott. – Az összeg egy részét, körülbelül 15 százalékát költjük el gyorssegélyként: tartós élelmiszert, fertőtlenítőszert, tisztítószercsomagokat és ruhákat vásárolunk a bajbajutottaknak. Akit kitelepítenek, egy szatyorral megy el otthonról, ruházni kell, etetni kell – tette hozzá Grúbert Roland. – Ha összedől a háza, csak annyi tulajdona marad, ami a szatyorban volt, élete munkáját vesztheti el. De mi ilyen esetekben is próbálunk segíteni: az újjáépítéskor a Vöröskereszt szo-
ciális munkásai mérik fel, kinek mire van szüksége. Ha kell, cementet, téglát veszünk, beköttetjük az áramot, bútort vásárolunk – megpróbálunk segíteni a károsultaknak új otthonuk megteremtésében.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke átad egy segélycsomagot Molnár Oszkár polgármesternek (jobbról) Edelényben.  Az erdélyiek négy kisbusznyi gyorssegély

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke átad egy segélycsomagot Molnár Oszkár polgármesternek (jobbról) Edelényben. Az erdélyiek négy kisbusznyi gyorssegély küldtek az árvíz sújtotta településre. Fotó:MTI


Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója arra mutat rá: hálózatuk egyházmegyei központokon, plébániákon működő csoportjaikon, a helyi plébánosokon és a polgármestereken keresztül gyűjt információt arról, hol a legnagyobb a szükség. – A hét közepén tragikus állapotok uralkodtak Ónodon és Ócsalánoson, ezekre a helyekre vittünk újabb szállítmányokat. Először saját autóinkkal nem tudtuk megközelíteni a két települést a magas víz miatt, katonai járművekre pakoltuk át az élelmiszert, vizet, ruhát. Écsy Gábor úgy véli: könnyebben adnak azok, akik maguk sem élnek jó körülmények között. Ők ugyanis jobban átérzik, mit jelent a szükség.

– Nagyon sok jó szándékú, önzetlen adakozó van. Nemcsak pénzt ajánlanak fel, hanem a munkájukat is. Sok fuvarozó a napi munkáját letudva még fordul egyet: ingyen viszi el az adományokat az árvíz sújtotta területek lakóinak. Vannak, akik fizikai munkát ajánlanak fel. Minap bejött egy fiatalember, azt mondta, három nap szabadságot vett ki, szeretne segíteni. Most az egyik karitász csoporttal dolgozik – sorolta az igazgató, aki azt mondta: a víz által elöntött területeken élők látják, hogy elesettségükben törődnek velük, és ez nagyon jó érzés nekik.

További segélyvonalak, számlaszámok

A Magyar Vöröskereszt és az Invitel ingyenes információs vonalat indított az árvízkárosultaknak. A 06-80-911-070-es számon jelentkezhetnek azok, akik segítenének az árvízkárosultaknak és a rászoruló családoknak, a 1749-es segélyvonal egyszeri hívásával 200 forinttal lehet támogatni az árvíz sújtotta térségben élőket. A Katolikus Karitász a 12011148-00124534-00800007 számlaszámon várja a felajánlásokat. A készpénz mellett tartós élelmiszerre, fertőtlenítőszerre, bútorokra, egyéb használati tárgyakra is szükség van. A Duna Televízió is segít: a hét közepéig eddig 179 millió forintot ajánlott fel a világ magyarsága az anyaországi árvízkárosultak számára. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének tagjai is számlát nyitottak, a befizetéseket a 10103173-47173500-03000002 számlaszámra várják. A számos segíteni akaró között ott van a Ferencvárosi Torna Club, ők a 11600006-00000000-41802957 Erste bankszámlára várják a rászorulóknak szánt támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!