Szeged és környéke

2010.06.09. 18:54

Szokatlan óvodai értekezlet

Szeged - Nem mindennapi téma megvitatására gyűltek össze szerdán az óvodapedagógusok a közel 60 éve működő MÁV Óvodában.

Delmagyar.hu

Egy friss tanulmány kijelentéseit gondolták tovább, amely azt írja: ahol az emberek legfőbb „természeti" kincse a tudás, mint például Szegeden és környékén, ott különösen érdekes, hogy játékosan motiválják és kérdezésre biztatják-e a gyermekeket. Fontos, hogy a kicsik értékesnek érezhessék magukat, és felnőttkorukra megtalálják hivatásukat az egyetemi városban és környezetében.

Szeged az egyetem miatt (is) messze földön híres „szürkeállományáról", vagyis az emberek tudásáról, a találmányokról, a kutatóintézetekről. Sőt a szegedi városfejlesztési stratégiában is szerepel a tudásalapú gazdaság kifejezés. Kérdés, mit jelent ez a hétköznapokban. A Játékosan az innovációért elnevezésű rendezvényen „A Vasút a gyermekekért" Alapítvány Szegedi Óvodájának vezetője, Bíró Irma egyetértett azzal, a megfelelő nevelésen is múlik, lesz-e tudósutánpótlás, ezért ők a legkülönbözőbb játékokkal, mozgáslehetőségekkel fejlesztik a gyermekek kreativitását. Saját nevelési programjukból szintén ez derül ki: tevékenységközpontú nevelési programjuk kiindulópontja a kommunikációra, kooperációra nevelés.

„Egy jó óvoda stabil érzelmi alapot ad, vagyis ideális esetben csak olyan óvónők dolgoznak, akiknek az emberi hozzáállása megfelelő" – mondta az óvodavezető, és hozzátette, csupán kiindulási pont, ha valakinek papírja van a tudásáról, e mellett kell, hogy sugározzon belőle a szeretet és a hivatástudat. Ha a gyermek a szülőn is látja a munka iránti elhivatottságot, az duplán jó – vélték az óvodapedagógusok. Elhangzott, az esetleges családi kríziseket gyorsabban átvészelik a gyerekek a mozgás, a tánc, a zene és az óvónők empatikus hozzáállása segítségével. Szintén fontos kisgyermekkorban, hogy az óvodák a felmerülő viselkedészavarokra, problémákra azonnal reagáljanak, őszinte, diszkrét beszélgetést, fogadó órát, biztosítsanak a szülőknek.

Szokatlan óvodai értekezlet...

Szokatlan óvodai értekezlet...
Kiderült, hiányzik az óvodák-iskolák közötti visszajelzés. Az óvodáknak megerősítésre lenne szükségük – mondta Bíró Irma. Próbálták a gyermekeket „követni" – mondta az óvodavezető – pár mondatos véleményt kértek volna egy-két év után az iskoláktól a volt óvodásaikról, hogy visszaigazolást kapjanak, ám egyelőre egyetlen iskola, a szegedi Béke utcai volt együttműködő kezdeményezésükre.

A „Játékosan az innovációért" programon kiemelték, fontos, hogy a gyermekeket hagyják kísérletezni, illetve elfogadják, hogy a gyermekek életkorukból fakadóan kérdeznek, néha ugyanazt a kérdést teszik fel tizenötször. Tiszteletben kell tartani a gyermek személyiségét, a családi elvárásokat, illetve utat mutatni a társadalmi elvárások felé.

Felvetődött, a gyermekeknek manapság talán azért vannak viselkedési problémáik, mert túl sok információ jut el hozzájuk, és ez maximálisan leterheli őket. A tanulmány kapcsán abban mindenki egyetértett az óvodai rendezvényen, hogy a fő cél a fontos értékek megléte, vagyis legyen bizalom és létbiztonság, hogy a gyerekek végül elégedett, sikeres, együttműködésre képes felnőttekké váljanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!