Szeged és környéke

2010.06.03. 23:14

Víz alatt a Sárga - bezártak a Kőrössyk

Szeged - Az Öreg Kőrössy és a Kiskőrössy Halászcsárda is bezárt az áradó Tisza miatt Szegeden – erre 2006 óta nem volt példa. Az épületekbe nem folyt be a víz, várhatóan nem is fog, de szárazföldön mindkét étterem megközelíthetetlen. A Tiszán Mindszentnél másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el tegnaptól.

Gonda Zsuzsanna

Az áradó Tisza miatt bezárt a Kiskőrössy és az Öreg Kőrössy Halászcsárda is. Erre 2006 óta nem volt példa. A tulajdonosoknak nem volt más választásuk: mindkét étterem megközelíthetetlen. A Felső-Tisza part felől a Sárga üdülőtelepre vezető út víz alatt van, az áradó folyó vonzza a fotósokat és az érdeklődőket, tegnap 10 percen belül hárman érkeztek fényképezőgéppel.

A két étterem szerdán zárt be. Oláh Dezső, a Kiskőrössy Halászcsárda vezetője elmondta, már napok óta pakoltak. Az étterem be van kamerázva, és működik a mozgásérzékelő, ezért ameddig áram van, addig plusz óvintézkedésre nincs szükség. Áram egyébként 720 centiméterig van, a vízszint most 680 centi.

Se ki, se be. Az áradó Tisza körbezárta a Kiskőrössy Halászcsárdát. Fotó: Frank Yvette

Se ki, se be. Az áradó Tisza körbezárta a Kiskőrössy Halászcsárdát.
Fotó: Frank Yvette

Ez 10 centivel több, mint amennyinél bezárják az Öreg Kőrössy Halászcsárdát. Az étterem egyelőre nincs veszélyben, az épületbe 740-nél folyik be a víz. Kiss Tibor, a vendéglő vezetője abban bízik: az ár levonulása után hamar, 10-e körül kinyithatnak – ha az épületet békén hagyja a víz, nem kell a nyomait takarítani. Addig is őrzik a csárdát. Arra a kérdésre, mekkora veszteséget okoz az áradás, marketingválaszt adott: bízik benne, a vendégek számára veszteség, hogy nem ehetnek egy jót.

A Partfürdő az optimista verzió szerint július második felében, a pesszimista variáció szerint augusztus elején nyithat ki – mondta Boros Gyula, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A Szegedi Ifjúsági Napokat nem veszélyezteti az áradás.

Intenzív árhullám

Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el tegnap déltől a Tiszán Mindszentnél. Hűse Zsolt, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezető-helyettese elmondta: a folyó tetőzését a mindszenti szakaszon hétvégére, illetve a jövő hét elejére várják, legfeljebb 785 centiméteres vízszintnél. Szegednél a Maroson levonuló intenzív árhullám miatt a tetőzés vízszintje és időpontja bizonytalan, 690 és 730 centiméter között várható szombat és hétfő között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!