Szeged és környéke

2010.10.25. 19:51

37 millióba került a zongorák Rolls-Royce-a

Szeged - Régi álom vált valóra: 37 millió forintért új hangversenyzongorát, egy Bösendorfer Imperialt vásárolt a zenekar és a város.

Munkatársunktól

Szegednek hosszú ideje nem volt olyan koncertzongorája, amit bátran felkínálhatott volna az itt szereplő világhírű művészek fellépéseihez is. A Filharmónia estjein egy több mint harmincéves Steinway D modellt használtak, ami a Zeneakadémiáról került ide. Hét évvel ezelőtt felújíttatták, de mivel a nagyszínház színpada alatti fűtetlen térben tárolták, mára szinte teljesen tönkrement. A pianisták vérmérsékletük szerint adtak hangot elképedésüknek, amikor szembesültek vele, milyen lepusztult zongorán kell itt játszaniuk.

– A hangszervásárlásra fordítható keretünket ebben az évben felajánlottuk, így az önkormányzattal szövetkezve sikerült megvásárolnunk egy olyan koncertzongorát, amely méltó a városhoz – fogalmaz [namelink name="Baross Gábor"], a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, aki Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművésszel, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánjával és más szakemberekkel együtt utazott el Ausztriába, hogy a Wiener Neustadtban 182 éve működő, híres Bösendorfer-manufaktúrában kiválasszák a megfelelő modellt. – Egy csodálatos Bösendorfer Imperialt vásároltunk 37 millió forintért. Ez a hangszer a zongorák Rolls-Royce-a, egy igazi ékszer, amely ezentúl a szegedi hangverseny-látogatókat szolgálja. 290 centiméter hosszú, nyolc oktáv a hangterjedelme.

Szelezsán István zenekari titkár játszik a lefóliázott zongorán. Fotó: DM/DV

Szelezsán István zenekari titkár játszik a lefóliázott zongorán.
Fotó: DM/DV

Nemesen csengő basszushangjai a legszebbek az összes zongoramárka közül – mondja Baross Gábor. – A nagyszínházban, a színpad alatt egy speciálisan erre a célra készülő konténerben helyezzük majd el, amelyben folyamatosan biztosítani tudjuk a tárolásához szükséges 20 fok körüli hőmérsékletet és az 55 százalék körüli relatív páratartalmat.

Bemutató koncertek

Mielőtt a Bösendorfer a végleges helyére kerül, a Korzó Zeneházban két fiatal zongoraművész bemutató koncert ad rajta: november 26-án este Balázs János, december 15-én Érdi Tamás várja a hangszerre kíváncsi közönséget. Belépőt november 1-jétől a Filharmónia szegedi irodájában (Klauzál tér 7.) lehet váltani.

Címkék#Zene#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!