Szeged és környéke

2010.10.05. 21:35

Alaposan felszántották a kamionok a betont

Szeged - Feltört a beton a kamionok súlya alatt a nagykörút és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésében. Nem mutatható ki anyaghiba vagy kivitelezési probléma.

Dombai Tünde

Öt hónapja állt vissza a villamosközlekedés a szegedi Kossuth Lajos sugárúton. Egy hónappal később – az autósok és a tömegközlekedés után – engedték rá vissza a tranzitforgalmat. A több tíz tonnás kamionok súlya alatt összetöredezett a vágányok közötti beton a nagykörúti kereszteződésben. Hol ujjnyi repedéseket, hol felszakadt darabokat látni.

Az átmenő forgalom dinamikus terhelése okozta a hibát, az út legfelső tíz centiméteres bazaltbeton rétege sérült meg – tudtuk meg a tömegközlekedési nagyprojektet irányító Szeged Pólus Kft. projektigazgatójától. Csanádi Zoltán elmondta: a síneket tartó gumiköpenyek és a mélyebben levő rétegek rendben vannak. Hogy miért tört össze a kifejezetten nagy terhelésre kitalált bazaltbeton, nem tudni, mert az anyagminőségre és a kivitelezésre vonatkozó dokumentációból a hiba oka nem állapítható meg. Mindenesetre a kivitelező A-SZ-E Konzorcium garanciálisan elkezdte javítani a nagykörút és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésében a vágányok közötti burkolatot. Gyorsan szilárduló polimerbetont használnak, ami egy nap múlva terhelhető. A beavatkozás egy-egy sáv lezárásával jár, ezért október végéig hétvégente dolgoznak, amikor viszonylag kisebb a forgalom.

4 hónapig sem bírta a terhelést a beton. Fotó: Segesvári Csaba

4 hónapig sem bírta a terhelést a beton.
Fotó: Segesvári Csaba

A Kossuth Lajos sugárúton, a rókusi csomópont és a nagykörút között vasárnaptól közösen használja majd a középső, gömbsüveggel elválasztott tömegközlekedési sávokat busz és villamos.

Címkék#Szeged
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!