Szeged és környéke

2010.10.05. 21:42

Befűtöttek a lakásokban

Szeged - Október elseje óta melegednek a radiátorok a szegedi távfűtéses lakásokban – a hűvös idő miatt nagyjából egy héttel előbb, mint általában. A kezdeti problémák után tegnapra már szinte mindenhol stabilizálódott a rendszer.

Munkatársunktól

Öt nappal ezelőtt, péntek hajnalban, 3 órakor beindult az idei fűtési szezon – nagyjából egy héttel hamarabb, mint a sokéves átlag. Igaz: a radiátorok felmelegítése nem naptár-, hanem időjárásfüggő. Ha a napi átlaghőmérséklet két napon keresztül nem haladja meg a 12 fokot, beindítják a fűtést. Erre 2001-ben például már szeptember 11-én sor került, 2006-ban azonban csak október 16-án.

– Fokozatosan fűtődik fel a rendszer, több épületben be is kellett a szakembereknek avatkozniuk, hogy minden megfelelően működjön – mondta el Básthy Gábor, a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: tegnapra szinte mindenhol stabilizálódott a rendszer, ám forró fűtőtestekre még kár számítani.

– A cél, hogy biztosítsuk a lakásokban a 20–22 Celsius-fokot, így a külső hőmérséklet függvénye, hogy mindezért mennyire kell felmelegíteni a radiátorokat – fogalmazott.

A szokásosnál egy héttel korábban indították el a rendszert. Fotó: Veréb Simon

A szokásosnál egy héttel korábban indították el a rendszert.
Fotó: Veréb Simon

Hogy az átlagosnál korábban indult fűtési szezon ró-e pluszköltséget a fogyasztókra, az ügyvezető igazgató egyelőre nem tudta megmondani. Kiemelte, a távhő díja sok változótól függ: nem mindegy, mennyi a külső hőmérséklet, meddig tart a szezon, és hőmennyiségmérővel ellátott lakások esetében az sem, mennyit fűtenek a lakók.

Makón péntek óta, Vásárhelyen mától fűtik a lakásokat.

Makón a bölcsődéket és az óvodákat már szeptember 28-a óta, a mintegy 800 távfűtött lakást péntek óta, az iskolákat pedig mától fűtik. Szentesen hétfőn indították el a távfűtési rendszert, amely 1400 lakás és tucatnyi közintézmény fűtését biztosítja. Ettől fogva a lakóközösségeken múlik, mennyire veszik igénybe a szolgáltatást. Csongrádon nemrég cserélték le a távhővezeték egy részét, hogy biztonságosabban működhessen a rendszer. Ott szombat óta szakaszosan – reggel és este – működik a távfűtés. Ádók Jánostól, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnökétől megtudtuk: ma reggel indul a távfűtés Hódmezővásárhely 2725 lakásában és távfűtött közintézményeiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!