Szeged és környéke

2010.10.26. 12:23

Édes Anna és Traviata a Szegedi Nemzeti Színházban

Szeged - A szegedi teátrum két produkciót mutat be novemberben: az Édes Annát és a Traviatát – utóbbit a 3-án induló Armel-operafesztivál egyik versenydarabjaként is láthatja a közönség.

Delmagyar.hu

Két premiert is tart a Szegedi Nemzeti Színház a Traviatából. November 9-én az Armel Nemzetközi Operaverseny és Fesztivál egyik versenydarabjaként a döntőbe került énekesekkel mutatják be Verdi egyik legnépszerűbb művét, 19-én pedig a Nemzeti Premier-bérletben játsszák – hangsúlyozta Gyüdi Sándor főigazgató a teátrum jövő havi programját ismertető keddii sajtótájékoztatón. Az operát rendező Juronics Tamás fő célja a fiatal közönség megnyerése a műfajnak. Hogy átélhetőbbé váljék, mai közegbe helyezte a Traviatát, például az első felvonásban a kórus egy házibuli hangulatát teremi meg. A Kossuth-díjas művészeti vezető a történetre és a karakterekre koncentrál. Három Violettát is láthat a nagyszínházban a közönség: az operaverseny döntőjében a Moszkvából érkezett fiatal orosz szoprán, Maria Pakhar énekel, később Keszei Borbála és Kónya Krisztina is bemutatkozik. Pál Tamás karmestere úgy fogalmazott Verdi zenéjének látszatkönnyűsége hatalmas jellempróba az előadók számára.

Az operafesztivál Violettája, Maria Pakhar Pál Tamás karmesterrel Fotó: Veréb Simon

Az operafesztivál Violettája, Maria Pakhar Pál Tamás karmesterrel.
Fotó: Veréb Simon

Kosztolányi Édes Annáját a Liliommal nagy sikert aratott Keresztes Attila állítja színpadra a kisszínházban. Ebben játszik Szegeden először a Vizynét alakító Danis Lídia, aki a Vígszínházból szerződött ide. A Vizyt játszó Borovics Tamás szerint a november 26-tól látható darab olyan feszültséggel telinek, izgalmasnak ígérkezik, mint egy Hitchcock-film.

A nagyszínházban a bergeniek versenyprodukciójával, a Veslefrikkel november 3-án induló operafesztiválon összesen öt versenyprodukciót láthat a közönség két-két előadásban. A november 17-i díjkiosztó gálán a publikum szavazatai alapján adják át a legjobb produkciónak járó díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!