Szeged és környéke

2010.10.21. 20:18

Egy lépés a határok nélküli Európa felé: magyar–szerb együttműködés

Csongrád megye - A magyar–szerb határtérség fejlesztésére 69 projektet indítottak útjára szerdán, a szerződéseket az egyetemi tanulmányi és információs központban írták alá.

Fekete Klára

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a szerb pénzügyminisztérium 2009. szeptember 29-én pályázati felhívást tett közzé a magyar–szerb határtérség fejlesztésére. 170 pályázat érkezett, közülük 69 projektet javasoltak támogatásra 18,4 millió euró, mintegy 5,5 milliárd forint értékben. Mint ahogy több résztvevő fogalmazott: ezzel láthatatlan falak dőlnek le.

Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség programirányító hatóságának főosztályvezetője elmondta: a legfelkapottabb terület a kutatás-fejlesztés, valamint az oktatási intézmények közötti együttműködés. Szerinte ezeknek köszönhetően a határ menti megyék között szoros kapcsolat alakulhat ki, sőt magasabb, közigazgatási és kormányzati szinteken is közelebb kerülhet a két ország egymáshoz, bízva abban, hogy Szerbia hamarosan az EU tagja lesz. A finanszírozással kapcsolatban elhangzott: általában 15 százalék a nemzeti önerő, a többi pályázati forrás.

Beszéltünk Bilicki Zoltánnal, aki a szerbiai Ada községet képviselte. A falu Mórahalom önkormányzatával írt alá szerződést szennyvíztisztító felépítésére 4 millió euró értékben. A projekt 16 hónap alatt valósul meg: 2012. február végére készül el a szennyvíztisztító, amelyhez az épületet Ada húzza fel, a gépeket pedig Mórahalom veszi meg.

A nyertes pályázatok között van az is, amelyet Szeged és Szabadka önkormányzata adott be a nagybani piacok együttműködésére. A két város 150 ezer eurót, mintegy 45 millió forintot nyert. Törökné Szántó Katalin, a Dorozsmai Nagybani Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmagyarázta, a projekt keretében a határ menti áruforgalom fejlesztését, közös termékpiac kialakítását tervezik: konferenciákat, workshopokat, üzletember-találkozókat szerveznek, létrehoznak egy háromnyelvű honlapot, egy közös adatbázist, valamint folyamatosan bemutatják egymás termékkínálatát. Szerb partnere, Bodrogi Béla, a Szabadkai Piacok Kommunális Közvállalat igazgatója hozzátette: már 5 éve tart az együttműködés, de első alkalommal sikerült pályázatot nyerni.
Törökné Szántó Katalin bejelentette: ezen a hétvégén szerbiai piacigazgatók érkeznek Szegedre – többek között Nis, Belgrád, Topolya és Újvidék képviseletében –, hogy megnézzék a dorozsmai nagybanit: náluk ugyanis hasonló nagybani piacok még nincsenek.

Mi az IPA?

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 és 2013 között a két ország határ menti kapcsolatainak erősítését segíti. A program úgynevezett előcsatlakozási támogatási eszközként működik, 2013-ig közel 50 millió euró pályázati forrás áll rendelkezésre. Szerdán 69 támogatási szerződést írtak alá a program első pályázati felhívásában sikeresen szereplő projektgazdákkal. A nyertes projektek több mint 18 millió euró uniós forrást tudnak lehívni a következő másfél évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!