Szeged és környéke

2010.10.04. 22:40

Elfogyott az út a kerekek alól

Szeged - Nem elég megépíteni a bicikliutat, a karbantartás is fontos, különben a kerékpárútnak tíz év alatt csak a romjai maradnak. Mint a Móravárosi körúton, ahol nemsokára eltüntetik a balesetveszélyes hasadékokat.

Dombai Tünde

Nem lehet biciklizni a szegedi Rókusi körúton, mert a sínépítők feltúrták az úttest két oldalát. A kerékpárosok leleményesen megoldják a helyzetet, a lakótelepek belső aszfaltszalagján járnak, vagy a házak előtti szervizutat választják. Csörög rovatunk legtöbb panaszosa a Csongrádi sugárút Rózsa utcától kifelé vezető, elhanyagolt bicikliútját emlegeti. Ott nincs alternatíva, főleg amióta az autók szervizútját is felmarták az útjavítók. A biciklisáv sok helyütt szétrepedezett, másutt teljesen eltűnt. A Csörög rovatba telefonálók másik örökzöld témája a több mint tízéves Móravárosi körúti bicikliút; megvan még a nyomvonala a vadaspark oldalában, de akkora repedések tátongnak rajta keresztben és hosszában is méterenként, hogy elharapja a nyelvét, aki megkockáztatja, hogy végighajtson rajta.

Biciklizés akadályversennyel a Móravárosi körúton. Aki teheti, nem erre jön. Fotó: Veréb Simon

Biciklizés akadályversennyel a Móravárosi körúton. Aki teheti, nem erre jön.
Fotó: Veréb Simon

A bicikliutakat hamarosan javítani kezdik, tudtuk meg a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. részlegvezetőjétől. Serege János elmondta, a legelhasználtabb helyekre összesen 27 millió forint jut. Még a tél előtt rendbe teszik a Móravárosi körutat: lemarják és újraszőnyegezik a széthasadt részeket. A Bajai út mentén, a vasúti sorompótól kifelé javítanak a Maty-éri evezőspályáig, a töltésen belül is foltoznak. A Budapesti úton a dorozsmai elágazástól haladnak kifelé a gumigyárig. A Szabadkai úton a jégpályával szemközt tüntetik el a hibákat, a Vértói úton a vasúti töltésen belül látni majd a karbantartókat. A Szőregi úton a Szív utcától kezdenek a bicikliút-építők. A kivitelező a környezetgazdák keretszerződésének terhére a Colas Út Zrt. A Rókusi körúti kerékpárutat a villamosvonal kivitelezőjének a feladata helyrehozni, ha elkészült a sínfektetéssel.

Szeged bicikliút-hálózata bővül is az idén: kijelölték már a kerékpársávot a Boldogasszony sugárúton, valamint a Vitéz és a Markovits utcában. Épülőfélben van egy újabb kerékpárút a 3-as villamosvonal mentén a Kálvária sugárúton. A polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának adatai szerint pályázati támogatást nyert a város további bicikliutak építésére: a Sándorfalvi úton a transzformátorállomásig, a Budapesti úton a nyugati elkerülőig, Szőregen a Hősök terétől Tiszaszigetig és a Vásárhelyi Pál utca jövőre tervezett szélesítésénél teljes hosszában. Ezekkel együtt összesen 70 kilométeren lehet majd biciklizni Szegeden és a város környékén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!