Szeged és környéke

2010.10.21. 15:21

Gázrobbanás Szegeden - egy alkalmazott a gyanúsított

Szeged - Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatott ki a Szegedi Rendőrkapitányság egy 60 éves férfit a csütörtöki szegedi gázrobbanás miatt.

Kiss Gábor Gergő

A rendőrség gyanúja szerint a férfi a gázvezeték felújítási feladatok elvégzésével megbízott cég alkalmazottjaként az előkészítő munka során a padlóba egy furatot készített, melynek során előzetesen nem győződött meg arról, hogy milyen közművezetékek futnak a furat közvetlen közelében. A férfi a fúrás során megsértette a ház földgázellátását biztosító gázcsövet. A kiszivárgott gáz bejutott az egyik földszinti ingatlanba, ahol a vízmelegítő berendezés őrlángja a felgyülemlett gázt berobbantotta.

Csütörtökön történt

A mentők, tűzoltók, katasztrófavédelmisek, rendőrök, valamint az Égáz-Dégáz és az IKV munkatársai negyedóra alatt ellepték a robbanás után a Boldogasszony sugárút 23. szám alatti, önkormányzati fenntartású házat. A lakókat az utcára parancsolták. Itt találkoztunk két egyetemistával, Lacival és Attilával, akik a felrobbant lakás mellett laknak.

 – Előbb fúróhangot, majd hatalmas robbanást hallottunk. A padló is beleremegett. Minden lakó kiszaladt a gangra, ahonnan néhány perc múlva mindenkit a ház elé küldtek – mondták az egyetemisták, akik szerint a kihívott gázszerelők már fúrtak, ami után bekövetkezett a robbanás.

Gázrobbanás a Boldogasszony sugárúton 1 rész

Beomlott a felrobbant lakás alatti pince is, ahonnan rövid vizsgálódás után Tátrai János őrnagy jött elő. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjének elsődleges megállapítása szerint a pincében lévő gázvezetékrendszerből szivárgó gáztól telítődött a ház közműalagútja. – A robbanás a fürdőszobában lévő bojler őrlángjától, de az alagútban való fúrástól is bekövetkezhetett – mondta az őrnagy.

Az Égáz-Dégáz helyszínen tartózkodó szakembereitől megtudtuk: nem az ő munkatársaik végezték a munkálatokat. Éppen ők jelezték két hete az épület fenntartójának, az IKV-nak, hogy gázszivárgás van a házban.

Gázrobbanás a Boldogasszony sugárúton 2. rész


Soós Ferenc, az IKV Zrt. kezelési igazgatója azt mondta, hogy körülbelül másfél hete kapták az értesítést a gázszolgáltatótól a szivárgásról, amelynek elhárítására előbb kivitelezőt kellett találniuk. Annyi kikötés volt, hogy a munkálatokat október 22-éig végezzék el. A feladattal végül egy háztartási gáz-, fűtés- és vízszereléssel is foglalkozó szegedi kft.-t bíztak meg.

Így néz ki a fürdőszoba a robbanás után. Fotó: Rendőrség

Így néz ki a fürdőszoba a robbanás után.
Fotó: Rendőrség

A felrobbant lakás lakhatatlanná vált; az itt élő családot az IKV átmenetileg egy másik önkormányzati lakásba költözteti. Az érintett lakásban nem tartózkodott senki, viszont kidőlt egy fal, amely miatt a szomszéd könnyű sérüléseket szenvedett. A szolgáltató szakemberei elzárták a gázt. Várhatóan néhány napig szünetel majd a szolgáltatás.
Eljárást indítottak.

Gázrobbanás Szegeden. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A Szegedi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen a gázrobbanás ügyében – tudtuk meg Szenti Szabolcstól. A rendőrségi sajtószóvivő elmondta: felmerült a gyanú, hogy szakszerűtlen munkavégzés történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!