Szeged és környéke

2010.10.01. 17:12

Gyalog Szegeden - tornacipőben semmi nincs messze

Szeged - Egy kicsi mozgás mindenkinek kell - most éppen a gyaloglás a soros. Szálljon le egy megállóval hamarabb és sétáljon egy kicsit - kellemes fáradtság lesz a jutalma.

Kovács Kriszta

Még ki sem pihentük a kerékpáros napot, máris itt egy újabb nap, amely mozgásra szólít: október elején tartják a gyalogló világnapot. Ezt talán kevesebben ismerik, pedig gyalogolni mindenki szokott (bár a kocsitól a lakásajtóig megtett néhány méter elég rövid táv). Tornacipőt húztunk, és legyalogoltunk néhány hosszúnak tűnő távot Szegeden. A Szabadkai úti Sajtóház kapuján 9 órakor léptünk ki, éppen akkor, amikor a négyes villamos beállt a kecskési megállóba.

Elhaladt mellettünk az említett villamos, 9 óra 12 perckor értünk a Vám térre, ahol kisebb akadálypálya (építkezés) nehezítette a haladást, a Szivárvány kitérőnél pedig útitársként mellénk szegődött egy kis, fekete pulikeverék. Friss volt az idő, jólesett a mozgás, és csak két biciklis csengetett ránk a járdán. Félúton jártunk a Vitéz utca és a Dugonics tér között, amikor a második villamos is elsietett mellettünk. 9 óra 27 perckor értünk a Dugonics térre, 35-kor már az Anna-kútnál pihentük ki a „nagy sétát". Egyik kollégánk szerint kicsit lassúak voltunk.

– Mindenhová gyalog járok – szögezte le Faragó Réka. A 24 éves főiskolás elárulta, nem tud biciklizni, és jogsija sincs, a tömegközlekedést pedig nem szereti. – Nem bánom a sok gyaloglást, legalább mindennap mozgok, nem lustulok el – mondta. Majd amikor az időről kérdeztük, megvonta a vállát: egy kicsit hamarabb indul el, mint mások, de ez nem zavarja.

Nem kell mindig sietni, lehet szép lassan is...
Forrás: YouTube

Az Anna-kúttól a Rókusi sugárút felé indultunk, 18 perc múlva a hipermarket bejáratánál álltunk, nem messze Réka otthonától. – A Retek utca (Tarján) innen körülbelül 24 perc – magyarázta a diáklány. Lemértük, nekünk 27 perc kellett, hogy odaérjünk. Rövid pihenő után indultunk vissza a belvárosba: a Retek utca–Anna-kút távolságot 21 perc alatt tettük meg, nem siettünk. – A leghosszabb, amikor Újszegedre megyek, a barátnőmhöz, aki a Marostői utcában lakik. Az körülbelül 42 perc a lakásomtól – magyarázta Réka, miközben a pirosnál várakoztunk.

Idétlen Járások Minisztériuma. Forrás: YouTube

Persze egy átlagos napon nem járja be Réka sem a várost, és mi sem mérjük az időt, amikor boltba megyünk. Egyszerűen csak kíváncsiak voltunk arra, hogy a messzinek tűnő utcák valóban olyan messzi vannak-e Szegeden. Egyik sem teljesíthetetlen. A beszélgetés, zenehallgatás kényelmesebbé teheti a gyaloglást, a magas sarkú azonban nem ajánlott hosszabb távra. Kellemesen elfáradtunk a „túra" végére, és cseppet sem bántuk.

Illusztráció: internet

Illusztráció: internet
World Walking Day

A gyaloglók világnapja 1992 óta létezik, Magyarországon október elején tartják 1999 óta. A kezdeményezést 1992-ben indították el a szervezők a Rio de Janeiró-i Föld-konferenciához kapcsolódva. A világnapot már 68 országban megtartják, Magyarországon 16 megyében rendeznek az egészséges életmódot népszerűsítő fesztiválokat – olvastuk az interneten. A sorozat célja a gyaloglás és általa a testmozgás meg- és elismertetése, megszerettetése az emberekkel. A szervezők nem egy nagy országos rendezvényt tartanak, hanem az a céljuk, hogy minél több településen legyen gyaloglónap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!