Szeged és környéke

2010.10.29. 13:05

Így változik a szegedi szmsz

Szeged - Időben szabályozza a polgármester hozzászólását, és részben megváltoztatja a bizottsági struktúrát az új szmsz. Személyi kérdésekről novemer 12-én döntenek.

Gonda Zsuzsanna

Elkészült, de még egyeztetés alatt áll Szeged új szervezeti működési szabályzata, ami a városi közgyűlés működéséhez biztosít kereteket, és kihat a bizottságok munkájára is.

A nyűglődésről korábban már írtunk: a korábbi szmsz 10 éve volt érvényben, még [namelink name="Bartha László"] polgármestersége alatt született. A Fidesz-KDNP frakció szerint a mostani erőviszonyokat tükrözendő másikra volt szükség, ezért benyújtottak egyet vasárnap, amit [namelink name="Mózes Ervin"] főjegyző törvényességi észrevételeit figyelembe véve módosítottak kedden, és az alakuló közgyűlésen létrehozott ad hoc bizottság terjesztette elő szerdán.

A szerdai közgyűlés elfogadta ezt az szmszt, és többet elfogadott [namelink name="Botka László"] szövegmódosító javaslatai és [namelink name="Szentistványi István"] (LMP) módosító javaslatai közül is.

A szabályzatot péntekre egységbe foglalták, jelenleg egyeztetés alatt áll, ha ez megtörtént, a polgármester kihirdeti.

A legfőbb különbségek

A korábbi szabályzat négy alpolgármester működését tette lehetővé, de az előző ciklusban csak hármat - városüzemeltetési, városfejlesztési és várospolitikai - választottak.

A mostani szmsz egy alpolgármestert enged (ez a törvényességi minimum), őt [namelink name="Solymos László"] korábbi várospolitikai alpolgármester személyében már megválasztotta az alakuló közgyűlés.

Alpolgármesterek helyett kisebb jogosítványokkal rendelkező tanáncsnokok dolgoznak majd Szegeden. Lesz gazdasági, városüzemeltetési, városfejlesztési és külügyi, valamint humán közszolgáltatási tanácsnok.

Az új szmsz időben szabályozza a polgármester hozzászólását. Korábban a polgármester határozta meg a napirend sorrendjét, ő zárta le a vitát és összevonhatott napirendeket. Ezekről ezentúl - pontosabban az új szmsz kihirdetése után - a közgyűlés dönt.

Új a bizottsági struktúra is, korábban 10 volt, az új szabályzat szerint 9 bizottság működik: jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság, egészségügyi és szociális bizottság, kulturális, egyházügyi, közművelődési és idegenforgalmi bizottság, ifjúsági és sportbizottság, oktatási bizottság, pénzügyi bizottság, városüzemeltetési és -fejlesztési bizottság, vagyongazdálkodási bizottság, városkép- és környezetvédelmi bizottság.

Öt nevében és összetételében is - 8 fő, amiből 5 képviselő és 3 külső tag - ugyanaz, mint az előző ciklusban. Ezek: az egészségügyi, az ifjúsági, a jogi, az oktatási és a pénzügyi bizottság.

A következő közgyűlést november 12-én tartják. Ekkor döntenek személyi kérdésekről, tehát a bizottsági tagokról és a tanácsnokokról is. Aznap 15 órakor pedig közmeghallgatást tartanak, a szegedi partfal rekonstrukciójával kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!