Szeged és környéke

2010.10.05. 22:24

´Igyál a forrásból, mosdj meg a vizében´

Mórahalom - A csodás gyógyulásokra, a Mária-jelenésekről nevezetes Lourdes-ra utal a Mórahalom új szakrendelőjében kialakított kápolnát díszítő textilintarzia. Az alkotót, Orgovány Erikát Bernadett alakja ragadta meg.

Újszászi Ilona

– „Menj, igyál a forrásból, és mosdj meg a vizében". Ezt mondta a Bernadett előtt megjelenő „Fehér ruhás Hölgy", ezért adtam ezt a mondatot címként annak a textilintarziának, amelyet 2008-ban készítettem. Akkor emlékeztünk a lourdes-i Mária-jelenések 150. évfordulójára, s én fölfigyeltem Bernadett alakjára. Megragadott életének tisztasága, alázata, odaadása, szerénysége és segítőkészsége. Hivatása volt a betegek ápolása. Áldozatvállalását nemes egyszerűséggel a seprűéhez hasonlította: ha a seprű tisztára takarítja a házat, a sarokban a helye, nem kell vele foglalkozni, elvégezte feladatát.

Tizennégy éves korában látta első alkalommal Máriát a katolikus szerzetesnővér, Bernadette Soubirous – 1858-ban, aztán még 18 alkalommal. A fiatal lány szülővárosa, Lourdes forrása mellett valóban csodálatos gyógyulások történtek. Magyarországon is elterjedt a lourdes-i jelenések tisztelete – írja az internetes lexikon. Sok katolikus templomban megjelentek az úgynevezett lourdes-i barlangok, amelyekben Máriát rózsafüzérrel ábrázolják, Bernadette-et pedig Mária előtt térdelve. A lourdes-i jelenések és csodás gyógyulások hatására II. János Pál pápa 1992-ben elrendelte: február 11. a római katolikus egyházban legyen a betegek világnapja.

Orgovány Erika festőművész textilintarziája előtt: Bernadett alakja ragadta meg. Fotó: Veréb Simon

Orgovány Erika festőművész textilintarziája előtt: Bernadett alakja ragadta meg. Fotó: Veréb Simon
– Először a szegedi dómban, aztán a piarista gimnáziumban állítottam ki a textilintarziám. Ott figyeltek föl a mórahalmiak a műre. A Bernadetthez kötődő jelenés megjelenítéséhez a festett selyem illik, ezzel dolgoztam, így a kép a fényjáték hatására szinte megmozdul: lebeg – magyarázza az alkotó, aki úgy látta: a kép hatása, ereje segíti az előtte megpihenőt saját gondolatainak rendezésében, a lényeg fölismerésében. – Aki az égiekhez fordul, annak megnyugvásra van szüksége. Mária és Bernadett, az örök anya és a gyermek találkozása. Nem alá-fölérendeltségi viszony ez. Inkább az őszinte hit megnyilvánulása – a családi összetartozás, a gyógyító erő megtestesülése

A család ereje

A pedagógus dinasztiából származó Orgovány Erika maga is tanított. A Radnóti-gimnáziumból a szegedi tanárképző főiskolára került, ahol többek között Vinkler László hatására kezdett festeni. A biológia–rajz–művészettörteneti szakos pedagógus, festőművész vallja: létezik genetikai tudás, amit őseinktől kapunk örökül – erős a hite a család megtartó erejében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!