Szeged és környéke

2010.10.20. 17:47

Kamionoknak egyirányú az M43-as új szakasza

Szeged - Épült egy "északi elkerülő", de nem a kamionoknak. A Vásárhelyre igyekvő teherautók nem használhatják az M43-ast, a városon át dübörögnek. A helyzetet cifrázza: a Sándorfalvi útról egyik irányba se lehet 7,5 tonnánál nehezebb járművel felhajtani.

Segesvári Csaba

– Vásárhelyre igyekeztem kamionommal, az új M43-ason át rövidítettem. A rendőrök Szeged pihenőnél kiállítottak – kezdte történetét a szegedi fuvarozó, [namelink name="Fehér Ferenc"]. – Végre elkészült az út, – igaz, két szakaszban – úgy gondoltuk, logikus, ha nem a város levegőjét szennyezve, a felbontott Rókusi körúton keresztül megyünk Hódmezővásárhelyre, hanem az elkészült új pályaszakaszon. Tévedtünk. A rendőr közölte: ezen a szakaszon kamionnal nem lehet közlekedni! – kesergett Fehér, aki megérti, hogy a tranzit forgalmat a 47-es felől nem lehet Szegedre engedni, de a Budapestről Hódmezővásárhelyre tartó 7,5 tonnánál nehezebb teherautókat miért a városba beterelni? – Több száz kamion érkezik, ezek mind elkerülhetnék Szegedet, de mégsem teszik. A kamionosoknak egyirányúvá tették az M43-ast – magyarázta a fuvarozó.

Kamionosok: irány Szeged, bár elkerülhetnétek! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Beszélgetésünk során szóba került, a forgalom szétválasztásának lehetősége: a Románia felé tartó tranzitot külön kellene kezelni a többitől, így a Hódmezővásárhelyre tartó 7,5 tonnánál nehezebb teherautók Szegedet elkerülve érhetnének célba. – Egy egyszerű táblázással megoldható lenne – vélekedett Fehér Ferenc, aki elárulta: az ellenőrzést büntetés nélkül úszta meg. – Egy józan gondolkodású rendőr intézkedett velem szemben, nem büntetett. Egy picike ész kellene. Mindenkinek könnyebb lenne, ha mindkét irányban szabályosan használhatnánk az M43-ast.

Kilátogattunk a helyszínre, hogy megnézzük, mit látnak a Budapest felől, az M5-ösön érkező kamionosok. Az 5-ös úti lehajtó előtt sárga tábla figyelmezteti őket, hogy a 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem mehetek Vásárhely felé. A körforgalomba beérve újabb táblák mutatják az utat: a tranzitnak Szegeden át kell Románia, a 43-as és a 47-es út, azaz Hódmezővásárhely felé közlekednie. A minap egyik kollégám felvetette: vajon az újonnan átadott szakasz, mikor jelenik meg a navigációkban? Logikus a felvetés, hiszen frissítés híján a külföldi kamionosok „nem látják", így minden bizonnyal nem is használnák az új M43-ast.

Kamionosok: irány Szeged, bár elkerülhetnétek! Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A sándorfalvi útnál már nem ilyen egyszerű a helyzet. A közútkezelő valamiért mindkét irányban korlátozta a forgalmat, így aki a sándorfalvi útnál hajtana fel az M43-asra, a 7,5 tonnánál nehezebb járművével még az M5-ös felé sem tud szabályosan közlekedni. Szinte érthetetlen, de így igaz.

Jelen helyzet szerint ugyanazon autópálya, két egymástól eltérő szakasza más-más besorolás alá esik. Az M43-as autópálya 5-ös út és 47-es út között szakasza, Vásárhely felől az M5-ig – a Sándorfalvi úti csomópontból felhajtókat leszámítva – minden típusú és súlyú járművel szabadon járható. Az ellenkező irányban: Vásárhely felé csak a 7,5 tonnánál kisebbek használhatják Szeged legújabb, északi elkerülőjét.

Megkerestük a beruházásért felelős Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., akik arról tájékoztatták a delmagyar.hu-t, hogy „az M43 autópálya 47-es út irányába vezető szakaszán 7,5 tonna korlátozás van érvényben a további szakaszok végleges forgalomba helyezéséig. Erre azért került sor, mivel a 47-es út Szeged belterületi szakaszán a József Attila sugárút és a Brüsszeli körút csomópontjában a balra kanyarodás – a Románia felé tartó irányba – nem engedélyezett, így a forgalom ebben az irányban való elvezetésére alkalmatlan."

„A nehézgépjárművek úti cél szerinti szétválasztására forgalomtechnikailag nincs lehetőség, emiatt válik szükségessé a Hódmezővásárhely felé tartó nehézgépjármű forgalom számára a belterületi utak igénybevétele. A lehetséges megoldások közül az önkormányzattal egyeztetve a legkedvezőbb megoldás került kiválasztásra."

Címkék#M43#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!